fredag 1. august 2014

Kong Alkohol i nærmiljøet...

Kong Alkohol er en gledesspreder og en tyrann i en og samme person! Akkurat det er noe alle vet, men i hvilken grad? Et radioprogram forleden avslørte en del av alkoholens skadevirkninger, og jeg ble faktisk noget forskrekket. Men siden det er Statens Institutt for Rusmiddelforskning, SIRUS, som står bak tallenes klare tale så stoler jeg på den informasjonen. Dessuten må vel myndighetene også da være klar over konsekvensene av vårt alkoholkonsum, skulle man tro.

Men først undersøkte jeg alkoholens skadevirkninger på det nærmeste nærmiljøet, nemlig vår egen kropp og vårt eget sinn. Jeg fant så mye farlig elendighet beskrevet med så mange vanskelige ord at jeg her bare gir konklusjonen: Langtidsbruk av alkohol i store mengder er i stand til å skade nesten alle organer og systemer i kroppen. Hjernen hos ungdom er under utvikling og er spesielt utsatt for toksiske effekter av alkohol. I tillegg kan alkoholen føre til sløvhet, apati og depresjon. Javel.
 
Alkoholkonsum er desidert den aller største årsak til skader, vold og dødsfall i samfunnet, i følge SIRUS. Hvert år dør rundt 400 personer som en direkte følge av alkoholkonsum. 80 % av de som dør, er menn. Den offentlige statistikken baserer seg på legers diagnoser. Hver fjerde sykehusseng er belagt med personer som har alkoholrelaterte skader og sykdommer!
Ellers i nærmiljøet til Kong Alkohol blir 80% av all vold, inkludert seksualisert vold og familievold, utført under alkoholrus.
Og mer: 100.000 nordmenn har et alkoholproblem som resulterer i lavere produktivitet og koster samfunnet rundt 12 milliarder kroner årlig. Politi og rettsvesen bruker 5,7 milliarder på alkoholrelatert kriminalitet. Hundre tusen barn gruer seg til jul på grunn av foreldrenes fyll og bråk.
 
Alkoholforbruket øker i Norge. SSB viser at alkoholomsetningen i Norge har økt med 40% i løpet av 15 år. Ola og Kari Nordmann har med andre ord begynt å strekke den norske helgefylla ut over hele uka. Vi haler nå innpå alkoholforbruket i EU som dessuten har gjort en beregning på hvor omfattende de alkoholrelaterte skader utgjør i kroner og øre: 1000 milliarder i året!
 
Den restriktive alkoholpolitikken i Norge har inngått som en del av statens helsepolitiske engasjement og ansvar. Det er også årsaken til at EU tillater statsmonopol på omsetning av alkohol. Forskning fra Norge og mange andre land viser at de viktigste virkemidlene for å begrense alkoholskader er avgifter, begrenset tilgjengelighet, aldersgrenser og strenge skjenkebevillinger. Disse ikkepopulære? virkemidlene har bidratt til at vi er blant de landene i Europa som enn så lenge har lavest forbruk og færrest alkoholskader.
Det skal det nå bli en slutt på. Vår liberale, frihetselskende regjering betrakter alkohol som en utmerket vare for profitabel omsetning, også for private. Derfor skal alkoholpolitikken gradvis smuldres opp. Er det bra, eller?

 

Ingen kommentarer: