fredag 22. august 2014

Pedagogikkens makt!

Josef Goebbels var propagandaminister for det tyske nazistiske partiet, Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei med Adolf Hitler som der Führer.
Goebbels maktet å få omtrent et helt folk til å tro på og endog ville hans målsettinger - og det uten å nevne disse med et ord! Gjennom filmer, radio, teater etc. lanserte han scener som forførte publikum til å velge den nazistiske ideologien, hvilket skulle ende i verdenshistorias største massakrer på slagmarken, blant sivilbefolkningen og gjennom Holocaust med folkemordet på jøder, sigøynere, homofile og kommunister. Jødene fikk skylden for Tysklands nederlag under første verdenskrig. Jødene fikk skylden for kapitalismens sammenbrudd i 1929 med mangeårig depresjon, inflasjon, fattigdom og sult. Jødene fikk skylden... Denne assosiasjons pedagogikken gjør Josef Goebbels til en av nittenhundretallets største pedagogiske genier!
Det hjernevaskede, tyske folk stemte nazipartiet, med Adolf Hitler som leder, inn i Riksdagen, og det under frie, demokratiske valg – la oss ikke glemme det!

Går Goebbels igjen? Blir hans pedagogiske oppskrift brukt i dag? Javisst!, om ikke så mye i politisk propaganda som i forhold til konkurransen om omsetning og profitt. Jeg tenker ikke på den type reklame som gir nøktern produktinformasjon, den trenger vi selv om varene selges kjedelig til --,99 med delbetaling og sjanse for å vinne en tur til Syden. Skjønt tekstiler fra Asia, spesielt, bør merkes med produksjonsland og under hvilke forhold de er produsert, graden av barnearbeid og sultelønn for kvinner.
Nei, jeg tenker på den type reklame som utformes av reklamemakere, de med utdanning som psykologer og pedagoger. Der vareobjektet forløser dine behov som økt sjølfølelse, som bedre kropp, som lykkeligere familieliv, som bedre helse, som gjør barna dine glade o.s.v. - Undertøyet som gjør deg til en selvsikker kvinne!
- Pillene som forandrer deg fra ei trist matrone til en lykkelig sylfide! - Jakka som gjør at du får høy status i gjengen! - Hudkremen som fjerner dine skjemmende? rynker! 
Det er visst Coca Cola konsernet som har oppvist størst fantasi og kreativitet på reklamefronten opp gjennom tidene. Det ser vi jo sjøl; en cola skaper lykke...
 
Apropos pedagogikk. I disse tider åpnes skoler, høyskoler og universiteter. Tusenvis av pedagoger gjør seg klar til kunnskapsoverføring og oppdragelse. Det siste med forankring i idealer som rettferd, pålitelighet, solidaritet, demokratisk sinnelag o.l. Lærerstanden former morgendagens mennesker. De som skal ta de politiske beslutninger som bestemmer Norges vei inn i den videre framtid.
Hvilken ballast får våre barn og vår ungdom i så måte? Menneskeheten står nå midt oppe i ei akselererende krise i forhold til miljø, ressurser og klima. Gir pedagogene noen nøkler til en alternativ samfunnsmodell? Ismenes ideologier har spilt fallitt, sosialdemokratiet står tvilrådig i stampe, og høyresidens liberalisme avslører seg sjøl som et vrak på historias skraphaug.
Takket være lærerstreiken blir pedagogene forhåpentligvis fritatt for rapporter, skjemaer og sorteringsarbeid etter skalaen 1 til 6, for heller å få tid til drøfting av pedagogiske metoder i forhold til en ideologi som hører framtida til!

 

Ingen kommentarer: