fredag 7. november 2014

Kulturforfall.

Et samfunns kulturelle utvikling måles i hvilken grad det spesifikt humane dominerer samfunnsbyggingen, hvordan samfunnet forholder seg til de svakeste ledd, til de fattigste, til handicappede, til flyktninger – ja også i forhold til våre dyr. Det betinger en politisk ledelse som evner å leve seg inn i andre menneskers livssituasjon og som har empati med levende skapninger som sådan.

Statsbudsjettet til den konservative blåblå regjeringa avslører en politisk kulde som heldigvis vekker avsky i store deler av befolkningen. Som kjent vil regjeringa kutte i barnetillegget for uføretrygdede for å spare inn 590 millioner kroner, mens den samme regjeringa deler ut milliarder i skattelette til de aller rikeste her i landet.
 
Regjeringa bruker også kalkulatoren for å prissette innvandrere og konkluderer med at de er ulønnsomme for kongeriket. Og det til tross for forskningsrapporter fra både EU og OECD som viser det stikk motsatte. 
Regjeringas kalkyler tillater bare å ta i mot 20 personer med medisinske behov av de tusen syriske flyktninger som FN har forpliktet oss til, og det inn til «verdens rikeste land». Et uttrykk som regjeringas finansminister, Siv Jensen, yndet å bruke - da hun var i opposisjon.
 
At et lands regjering ikke makter å ta på alvor menneskehetens største utfordring noensinne i forhold til miljøforringelse og klimakrise, er et bevis på at landets politiske ledelse sitter fast i en gammeldags, konservativ politisk tenkning. Det hjelper ikke at FNs generalsekretær oppfordrer verdens rikeste land til omfordeling framfor økonomisk vekst.
Hvordan svarer vår regjering på den utfordringen? Jo, en smilende, stolt finansminister lover en forbruksvekst på nær 3 prosent neste år, samt en kraftig ekspansjon i utvinning og produksjon av olje og gass. Vi har ei regjering som opptrer så til de grader umodent og uansvarlig i forhold til framtida vår at den kan betegnes som kriminell!
 
Det aller svakeste leddet i samfunnet er våre husdyr. For å øke produksjon og profitt tillater regjeringa en dobling av antallet kyllinger, på det samme arealet!
Regjeringa skal fortsette å subsidiere pelsdyrnæringa som tar livet av omtrent 800.000 dyr hvert år. Minkene gasses ihjel, mens revene drepes med strøm. Så blir de flådd og pelsen solgt. Skrottene blir behandlet for tilsetting i kraftfôr. En raffinert form for kannibalisme siden pelsdyr også trenger kraftfôr...
At dyr i bur opplever det som tortur dokumenteres hver bidige dag, blant annet selvskading i form av avgnagde labber. Panikk- og stressreaksjoner fører til sykdom og død. Dyr reagerer med andre ord som mennesker når de blir sperret inne.

En politikk som er tuftet kun på kalde matematiske kalkyler med profitt som drivkraft vil alltid nedprioritere de svakeste i samfunnet. 
Landet vårt har fått en regjering som forsterker og viderefører de dårligste sidene ved den forrige. Slik blir det norske folk ledet inn i framtida – med ryggen først!

 

Ingen kommentarer: