fredag 1. mai 2015

1. mai 2015 - på stedet hvil!

Landsorganisasjonen LO med nesten en million fagorganiserte, innleder sitt program slik:
Menneskeskapte klimaendringer forandrer livsbetingelsene på jorda, og er en av de største utfordringene i vår tid. Klimaendringer gir havnivåstigning, ekstremvær og endrete nedbørs-mønstre, tørke, redusert matproduksjon, havforsuring og stor migrasjon. Særlig fattige mennesker rammes hardt.
Grunn god nok til å erklære unntakstilstand!? 
De forente nasjoner, FN, gjør det. En samlet global vitenskap gjør det. Ja, endog slike kapitalismetro tungvektere som Verdensbanken og OECD slår alarm. 
De erkjenner at kapitalismens uregjerlige krav til kontinuerlig vekst i ressursbruk, i konsum, i profitt, er den reelle trusselen mot planetens bæreevne. Kapitalismen som økonomisk system er historias mest effektive i forhold til produksjon og innovasjon. Ingen tvil. Men i dag er den samme effektiviteten blitt en trussel mot planetens økosystemer og livet på jorda, inkludert oss.

De etablerte politiske partier, være seg på høyre- eller venstresiden i det politiske landskap forstår nok alvoret, men er like fullt handlingslammet. De har ikke hverken mandat eller makt til å endre økonomiske lover. De har ikke gått til valg for revolusjon!
Vår reaksjonære regjering er et godt eksempel. Den tror at kronisk sykdom kan helbredes med samme medisin bare man dobler doseringen. Erfaring viser heller at da dør pasienten. Men til tross for sin fossile politiske ideologi, skal de tross alt ha ros for å være tro mot sine idealer. Der svikter de ikke!
 
Det samme kan ikke sies om fagbevegelsen. For det er fagbevegelsen, grasrota, som har ideologi og makt til å demokratisere samfunnets produksjonsforhold og underlegge økonomien de naturlover som råder på denne planeten. (ØkonomiHusholdning). 
Kampmidlene er langt mer effektive enn hva de politiske svermere og våpendragere i AKP(m-l) ville bruke i sine gamle drømmer om væpna revolusjon. Gode og velprøvde våpen er mediebruk, demonstrasjoner, streik og sivil ulydighet. Men det skorter på viljen!
 
Det skorter på en faglig/politisk ledelse som er villig til å ta opp kampen. I stedet for å slåss for et bærekraftig framtidssamfunn klamrer de seg til makta med tradisjonelle virkemidler; enda mer brød og sirkus til folket. 
Årets lønnsoppgjør kalles moderat, men sikrer fortsatt reallønnsvekst, økt kjøpekraft og økt forbruk, og med det enda et skudd for baugen til en bærekraftig økonomi.
 
LOs leder, Gerd Kristiansen, maner til moderate lønnsøkninger når hun sjøl har bevilget seg en gasje på 1,6 millioner kroner i året. Slik avslører hun at fagbevegelsens lederskap mangler både gangsyn og sunt folkevett!  
Da er det mer forståelig at Kristin Skogen Nilsen, presidenten i NHO, tjener det dobbelte. Hun har tross alt det tunge ansvaret med å ekspandere et økonomisk system som skal sikre fortsatt rovdrift på natur og mennesker.

 

Ingen kommentarer: