fredag 22. mai 2015

Jens Ulltveit-Moe viser vei!

73 år gamle Jens Ulltveit-Moe kan smykke seg med mange titler som mangemilliardær, kapitalist, konsernsjef, investor, reder og finansfyrste. Han studerte rapportene fra FNs klimapanel levert av forskere på miljø og klima over hele verden. Det resulterte i en appell til næringslivets ledere:
- For oss, som ledere i næringslivet, er klimatrusselen en realitet vi må forholde oss til. Alle virksomheter bør søke å redusere egne utslipp. Samtidig vil klimaendringer endre betingelsene for næringsvirksomhet. Utviklingen av klimariktige løsninger representerer også store muligheter. Vi har derfor både ansvar og mulighet til å gjøre en forskjell.

Ulltveit-Moe investerer nå i grønn energi over hele kloden. Investeringer som i dag er ulønnsomme, men som vil gi overskudd om noen år. Bare slik kan vi bygge lavkarbosamfunnet, sier han og legger til:

- For det første er det et medmenneskelig ansvar å gjøre noe med den trusselen som global oppvarming er for menneskeheten. For det andre tror jeg at enhver stor omstilling har i seg profittmuligheter.

 
«To graders målet» ble vedtatt som følge av FNs klimaforhandlinger i 2010. Det er en politisk målsetting om å holde temperaturøkningen under 2 grader. En temperaturøkning over 2 grader vil nemlig få uante, men katastrofale konsekvenser for miljø, for biologisk mangfold, for matproduksjon, for oss.
5 år etter viser verdens utslipp av klimagasser at «to graders målet» er uoppnåelig hvis ikke det skjer en hurtig revolusjonerende endring i menneskehetens energiforbruk, i forbruk av fossilt brensel, i forbruk av naturressurser. Men det er dessverre ingenting som tyder på at så vil skje.

Jens Ulltveit-Moe tar i bruk den egenskapen som skiller oss fra dyra; innhente kunnskap og konkludere med en overskridende handling som resultat. En handling som er basert på viten og forståelse i motsetning til et begjærlig behov for øyeblikkelig profitt. Det forutsetter imidlertid at vi er villig til å ta inn over oss den kunnskapen som er tilgjengelig. Og det til tross for at den kan være ubehagelig.

I dag har Norge en finansminister som ser verdens forskere i kvitøyet og sier; jeg tror ikke på dere! Hennes tro legger grunnlaget for en økonomisk politikk som truer vår framtid.
Norges klima- og miljøminister synes det er fint at iskanten trekker seg tilbake på grunn av varmere klima grunnet forbrenning av olje, kull og gass. Da kan nemlig oljeselskapene bore etter mer olje lenger nord i Barentshavet!
Hun bevilger også 500 millioner kroner i subsidier til fortsatt kulldrift på Svalbard.
 
Det er viktig å presisere at det her ikke refereres til standupkomikere, men til to ministre i landets øverste politiske ledelse.
Jeg kan derfor enkelt slutte meg til Ulltveit-Moe sin kommentar: - Det er ufattelig at en miljøminister og en finansminister kan være så schizofrene i hodet!


 

Ingen kommentarer: