fredag 26. august 2016

De står og småpludrer i styrhuset, mens...


...mens autopiloten styrer skuta mot urent farvann. 
Hvem?
Våre partiledere, landets politiske ledelse, Regjering og Storting. 
Og skuta fører en dyrebar last, merket Norge og det norske folk.
Det kreves både kunnskap og erfaring for å stikke ut en sikker kurs. Det er rett og slett livsviktig å kunne tolke informasjonen til de mange merker, bøyer og fyrlykter. 
Overser man dette, er det stor fare for at skuta seiler inn i grunt farvann og springer lekk, ja den kan endog synke.

For tiden heter skipperen Erna Solberg. Hun og hennes mannskap overtok etter den forrige, Jens Stoltenberg. Nei, de var ikke uenige om kursen, de hadde bare litt forskjellige meninger i forhold til lasten, noe om skattlegging.
Det var faktisk skipper Jens som først oppdaget at fyrtårnet lyste rødt, det om klimatrusselen. Den som forbrenningen av fossilt brensel forårsaker ved å avgi klimagassen karbondioksid, CO2. 
Men Jens roet ned det norske folk, han skulle sørge for å slukke lampa takket være en norsk «månelanding», den som skulle fange CO2 på Mongstad. Som kjent ble det i stedet en kræsjlanding. 
Erna brydde seg ikke så mye om den saken siden hun tviler på at årsaken til varmere klima er menneskeskapt. Derfor lar ho skuta slippe ut stadig mer klimagasser, nå er vi oppe i over 10 tonn per hode.

Selv om Erna + Jens = Sant, så er det bare sunt for et kjærestepar å ha noen ulike meninger, noe å snakke om lissom. 
Som for eksempel om olje- og gassutvinning i matfatet vårt, i Lofoten og Vesterålen. Jens ble som kjent presset av sitt mannskap til å utsette boring, mens Erna vil bore så fort som mulig.
I vår tid er det jo vanlig å skifte partner, så også med skipper Erna. Hun liker Jonas like godt som Jens. Det betyr at kursen ligger fast, den som krever økt kjøpekraft og økt forbruk. 
At en samlet vitenskap med FN i spissen krever en øyeblikkelig halvering av klimagassene, skaper ingen bekymringer i styrhuset. Skuta seiler videre med samme kursen som før, men mot et fyrtårn som stadig lyser sterkere, rødt.
Erna + Jonas = Sant.

Men rett skal være rett. Lasten har fått det mye friere med Erna som skipper.
Nå kan vi for eksempel kjøpe segway, vi kan kjøre snøscooter i våre nasjonalparker. Vinmonopolet holder lenger åpent, og vi kan bytte sigaretter mot vin i taxfree'n.
Dessuten er det fritt fram for nyetableringer innen lakseoppdrett siden skipper Erna åpner for en femdobling. 
Hun er også glad for at skip som går til Kina med fisk for filetering kan snart gå gjennom Nordøstpassasjen siden et varmere klima smelter isen. 
Varmere klima flytter også iskanten i Arktis, og skipper Erna følger etter med utvidet oljeboring i Barentshavet.
De rike blir riktignok rikere, og de fattige blir stadig flere. Men som sagt så går skuta på autopilot...
Begge skipperne sørger for at lasten blir tilført stadig mer brød og sirkus, og den blir rikere, fetere - og dummere. 
Sånn sørger skipperne for at lasten holder seg i ro, og de kan føle seg trygge på at det ikke blir noe mytteri der ombord, ikke med det første...

Ingen kommentarer: