fredag 21. oktober 2016

På tide med en liten realitetsorientering?

Det norske folk oser av sjølgodhet og arroganse for tiden og tror visst det er verdens navle. 
Men det er faktisk sånn at vår tid og vår kultur bygger på historiske hjørnesteiner som er utviklet langt utenfor våre grenser, og langt tilbake i tid.
Når vi her på berget satt i hulene våre og gnagde margbein med ryggen mot iskanten, var det forlengst etablert rike kulturer andre steder i verden. 
De viktigste for utviklingen av Europa fant sted for rundt 10.000 år siden før vår tidsregning, f.Kr., i eller nær det området som kalles «Den fruktbare halvmåne».
Det vil si i det området som er deler av land som Israel, Palestina, Libanon, Syria, Tyrkia, Iran og Irak sammen med kulturen rundt Nilen i Egypt.

Det var denne regionen som gradvis skulle kultivere Europa. Derfra kom jordbruket til Anatolia i Hellas rundt 7000 f.Kr. Og med det fulgte de første jordbruksplanter og husdyr sammen med en teknologisk revolusjon: hjulet.
Det er fra «Den fruktbare halvmåne» Europa fikk kunnskap om utvinning av kobber, bronse og jern.
I samme farta er det verdt å nevne at grunnlaget for den moderne matematikken kom med Titallsystemet fra India og bragt til Vesten av araberne.
Vårt alfabet er det latinske som ble utviklet fra det greske ca. 700 f.Kr. (de to første bokstavene i det greske alfabetet er alfa og beta).
Fra Oldtidens egyptere har vi fått Solkalenderen med 365 dager. De gamle egyptere brukte blekk, "papir", nøkler og låser, sminke, deodorant og tannkrem. Men det er seilet som skulle revolusjonere verdenshandelen. Rundt 4700 f.Kr. ble de første seilbåtene konstruert og brukt på Nilen. Etterhvert ble de utviklet til store havgående skip som romerne kopierte.

Men hva med oss? Det er betegnende at Oldtidens slutt er satt til Romerrikets fall rundt 500 e.Kr. unntatt i Skandinavia der den slutter ved Vikingtidens begynnelse 300 år senere. Vi er og var Europas utpost, de siste som for eksempel tok i bruk seilførende båter. Men da tok det også laus...

Skandinavene oppdaget at det var enklere og mer utbytterikt å plyndre enn å drive handel. Slik ble vi til vikinger som på norrønt betyr de som plyndrer
I over to hundre år dro vi i viking over hele Europa. Og det gjorde vi med en så grusom voldelig framferd at vikingene beskrives som historias verste barbarer. 
Men rikdommen hopet seg opp i form av gull og sølv, tekstiler, urter og krydder, samt alle slavene fra ulike land, friller og treller.

Den neste storhetstiden for Norge var som deltager i Trekanthandelen
Den som gikk med slaver fra Afrika til Amerika, og med bomull, sukker og tobakk fra Amerika til England, tilbake med tekstiler som ble solgt langs kysten sørover til Afrika for å hente nye slavelaster. 
Norge ble en stor sjøfartsnasjon. De mange skipsverft på Sørlandet brukte eik som skipstømmer, og eikeskogene forsvant for godt.

I dag er vår storhetstid basert på ran av planetens fossile reserver, olje, gass og kull, dannet for millioner av år siden. 
På toppen av det hele kaller vi det for «bare vårt»...

Ingen kommentarer: