fredag 7. oktober 2016

FNs bærekraftmål med Erna Solberg!

FNs 8 tusenårsmål ble vedtatt av samtlige land i år 2000. 
I fjor ble disse erstattet av 16 konkrete bærekraftmål, samt et tillegg som skal tilstrebe et globalt samarbeid.
VG har presentert en flott oversikt over målene og hvor langt vi har kommet for å oppfylle disse, anbefales: http://www.vg.no/spesial/2016/klimamaal/

FN har også nedsatt ei Pådrivergruppe som skal promotere og jobbe med bærekraftmålene. Ghanas president John Dramani Mahama og statsminister Erna Solberg er valgt som ledere av Pådrivergruppa.

Sånn sett er det interessant å sammenligne bærekraftmålene med den politikken som regjeringssjefen sjøl fører. Det er også greit å ha slagordene fra valgkampen 2013 i minne: Med Høyre som en robust og handlekraftig regjering.
Noen eksempler:

§1 Utrydde fattigdom: 800 millioner mennesker må løftes ut av fattigdom innen 14 år. Vi når ikke målet i de fattigste landene, og det er lite sannsynlig at fattigdom vil være avskaffet i den rike del av verden heller.
Regjeringa: Kløften mellom fattig og rik øker for hvert år. I følge EUs mål på fattigdom lever nå 737.000 mennesker på eller under fattigdomsgrensa her i landet.
SSB melder at fler enn 92.000 barn lever under den offisielle fattigdomsgrensa, en økning på ni prosent i løpet av et år.

§7 Pålitelig, bærekraftig og rimelig energi: Her er kloden virkelig på rett vei, selv om 1,5 milliarder mennesker ikke har tilgang til sikker energi. Men energitilgangen fra sol og vind øker, og prisene senkes.
Regjeringa: Regjeringa har utlyst 24. konsesjonsrunde og tildeler 13 oljeselskaper 40 nye blokker så langt nord som på høyde med Bjørnøya. En aktivitet som regjeringa sponser med 190 milliarder. Regjeringas mål er utvinning også i Lofoten, Vesterålen og utenfor Senja. Norges utslipp av klimagasser øker og har nå passert 54 millioner tonn i året.

§10 Redusere ulikheter i og mellom land: Her ligger kloden håpløst dårlig an.
62 personer eier like mye som 3,5 milliarder mennesker i den andre delen av skalaen. Utviklingen går virkelig feil vei.
Regjeringa: I følge OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) har de økonomiske og sosiale forskjeller her i landet økt mer enn gjennomsnittet i OECD. OECD kritiserer Norge: «Solberg-regjeringens fjerning av arveavgift, drastiske kutt i formuesskatten og endringer i måten vi organiserer arbeidslivet på, er alle skritt i feil retning.»

Ja, vår statsminister leder landet sitt i helt feil retning, med handlekraft!
Samtidig leder hun FNs Pådrivergruppe for å nå bærekraftmålene. 
Det er helt sant, det er ikke en vits, heller ikke aprilsnarr i oktober...
Men hvordan i all verden er det mulig?
Kanskje en statsminister ikke trenger å legge ved CV'en sin når hun søker jobb?

Ingen kommentarer: