fredag 10. mars 2017

En skjebnetid for Menneskeheten.

Jeg kan vagt huske nyheten som kom med avisenes krigsoverskrifter; 
Helly Hansen flytter fabrikken til Portugal! 
Tenk å produsere norske regnfrakker i Portugal, det kjentes som et landsforræderi. Men flere skulle følge etter. Utflagging ble det kalt.  
I dag heter det globalisering, også kjent som den moderne tids imperialisme. Den som hviler på tre betingelser:

1. Produsere/investere i land der arbeidskraften er billigst.
2. Selge i de land der omsetningen blir størst mulig.
3. Ta ut profitten der hvor beskatningen er lavest.

Den globaliserte økonomien består av en rekke internasjonale avtaler som sørger for fri flyt av kapital og arbeidskraft. Det i seg sjøl er vel og bra, men. 
Men konkurransen mellom selskapene om markedsandeler og profitt har bare i løpet av noen få tiår ført til en omfattende rasering av kloden vår. 
Økosystemer bryter sammen, regnskogene skrumper inn, tusenvis av arter dør ut. 30 prosent av planetens jordsmonn er allerede utarmet. På grunn av forsøpling og forsuring er livet i verdenshavene satt under et ekstra press. 
Aktiviteten til arten Mennesket har resultert i en så stor forvandling av jorda at den krever en ny geologisk tidsbetegnelse; Antropocen = Homo Sapiens tidsalder.

Homo Sapiens er forøvrig latin og blir oversatt med «Det kloke mennesket». 
Men det vi holder på med i dag er lite klokt. Som kjent er det ikke lurt å sage av den greina man sitter på. Når åtte enkeltpersoner i det rike Vesten eier like mye som halve jordas befolkning, da ber vi om trøbbel. Da ber vi om migrasjoner, terror og krig. 
Så hva må gjøres?

Kapital, ressurser og mennesker bør fortsatt kunne utveksles mellom verdens land. 
Det styrker vår identitet som tilhørende en global familie og fremmer fred og forsoning. Men globaliseringen kan ikke lenger drives med profitt som motiv. Det er ikke nødvendig å måtte skape et søkkrikt mindretall for å drysse smuler til det store flertall. 
Det betyr forbud mot den aggressive, liberalistiske kapitalismen.
I stedet må vi innføre eiendomsdemokrati med borgerlønn og styrke den internasjonale fagbevegelsen som en grunnleggende økologisk og økonomisk maktfaktor.

Privatkapitalistisk profitthunger kan ikke lenger få utnytte jordas naturressurser. 
Ressurser som vann, olje, gass, skog, mineraler etc må i stedet forvaltes og fordeles av overnasjonale organer som FN og IEA, der vitenskap og forskning leverer premissene. 
I dag er det mulig å gjøre det med matematisk rettferdighet takket være datamaskinen. 
Vi har nemlig tilstrekkelig kunnskap og teknologi for å gjøre Antropocen til den tidsalder da Homo Sapiens tok til vettet og gjorde de kloke valg.

Da er det opp til oss som borgere i et demokrati å kreve et politisk lederskap som har mot og evner til å føre en alternativ politisk kurs, en som er bærekraftig.
Det innebærer at nåværende lederskap må vrakes som gammeldags og udugelig.
Det bør førtidspensjoneres, enten det heter Jensen, Solberg eller Støre.

Ingen kommentarer: