fredag 27. juli 2018

Et verdensbilde i hurtig endring...


Og bildet endrer seg til tross for krigshissende generaler, til tross for sløve og til dels korrupte journalister og redaktører, til tross for en USA lakei av en NATO sjef, til tross for en USA servil norsk statsminister og utenriksminister, til tross for alle profitørene som er helt avhengig av konflikter, av både varm og kald krig.

USAs president fikk drapstrusler og anklager om høyforræderi etter møtet med den russiske presidenten Vladimir Putin. Hvorfor det? Fordi han hadde hatt en to timer lang samtale med Putin som han kalte svært gemyttlig og vennlig. Donald Trump brøt altså tvert med tidligere presidenters praksis som skulle vise styrke og overlegenhet. Trumps forgjenger, Barack Obama, kalte Russland for hovedfienden og innførte strenge økonomiske sanksjoner sammen med utestengingen fra G7 klubben. Obama er forøvrig den første presidenten som har ført landet sitt i krig under begge sine presidentperioder. Ja, det er samme mannen som ble hyllet og æret av Norge med Nobels fredspris!

Når den amerikanske presidenten går offentlig ut og sier det er svært viktig å være venn med Russland og med den russiske presidenten, så vet han kanskje noe som vi vanlig dødelige ikke får vite bare ved å se på Dagsrevyen? Det som Putin sjøl avslørte og demonstrerte tidligere i år under sin årlige redegjørelse til nasjonen? Det som Pentagon vet, og det som Trump har fått rede på? Og hva er det?
Jo, han vet nok at den militære overlegenheten har gradvis endret seg til russisk favør takket være en avansert teknologi som setter hele den amerikanske hangarskipsflåten ut av spill, det samme med antirakettforsvaret som utplasseres i Europa og i Sør-Korea. Presidenten og Pentagon må nok innse at en rekke rådyre våpensystemer er utviklet til ingen nytte fordi Russland kan nå utradere USA fra kartet, selv om USA angriper først. Enhver som vil leve og overleve må forholde seg til slike realiteter, også presidenten i USA.

Styrkeforholdet mellom disse to stormaktene kan ikke lenger måles i antall våpen eller i antall milliarder som brukes på krigsindustrien, der leder både USA og NATO suverent. Russlands militærbudsjett derimot er sterkt redusert og utgjør nå bare 4 prosent av verdens samlede utgifter på det området. USA og NATO derimot fortsetter å øke bevilgningene til krigsindustrien med begrunnelse i Russland som fiende. Fred og vennskap med Russland vil nemlig bety en katastrofe for Pentagon og for krigsprofitørene. Akkurat det har nok den amerikanske presidenten blitt fortalt med store bokstaver. Han forstår at krigsindustrien er en bærebjelke i USAs økonomi med et titalls millioner ansatte. Han forstår at våpenproduksjon og omsetning av krigsmateriell driver hele det militær-industrielle kompleks. En type økonomi som president Eisenhower advarte sterkt mot allerede på 1950 tallet.

Da Trump returnerte til Det hvite hus etter møtet med Putin i Helsinki, måtte han beklage sitt «vennskap» med Russlands president. Men aldri så galt så godt for noe, det tvinger fram en endring av vårt verdensbilde. Det bildet som vi er flasket opp med gjennom amerikansk propaganda: «USA er snill, Russland er slem»!


Ingen kommentarer: