fredag 16. november 2018

REVOLUSJON?


«En revolusjon er et begrep som brukes om en grunnleggende endringsprosess som foregår i løpet av et kort tidsrom. Uttrykket brukes særlig om politiske, sosiale eller økonomiske omveltninger» (definisjon fra Wikipedia).

En samlet vitenskap roper igjen et varsko her! Denne gangen fordi vi nå er i ferd med å passere Parisavtalens grense på 1,5 grader for den gjennomsnittlige oppvarmingen av jordas klima. Fra 1,5 grader og oppover vil de negative skadevirkningene av et varmere klima øke eksponentielt, med kraftigere ekstremvær og flere «Vippepunkter» med tilhørende sammenbrudd i planetens økosystemer.

FNs Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) har beregnet at utslippene av klimagasser må kuttes med 45 prosent fram til 2030 og være netto null i 2050, og konkluderer: En nærmest overmenneskelig innsats og tusener av milliarder av kroner må til for å unngå dramatiske klimaendringer.

Når det gjelder penger er vi godt skodd her til lands. Oljefondet er på vei mot ni tusen milliarder kroner. Problemet er tydeligvis mangel på politisk vilje og/eller evne. Noen forslag på hva som må gjøres for å kunne utføre «en nærmest overmenneskelig innsats»:

§ Planøkonomi, basert på vitenskap og forskning, må erstatte kapitalismens vekstøkonomi på områder der fossile brensler utvinnes og anvendes som energikilde.
§ Forbruk og konsum må settes til nivåer som reduserer utslippene av klimagasser.
§ Det må tildeles personlige kvoter for hvor mange kilometer hver enkelt kan reise med bil og fly. Behovsprøvingen gjøres matematisk rettferdig med dagens datakraft.
§ Den sløsaktige produksjonen med kun profitt som formål må stanses. Vi må kunne si at nok er nok, være seg av knapper og glansbilder, plastemballasje, kosmetikk etc.
§ Børsene må omdannes fra jakten på profitt til «klimabørser». Børsspekulanter og finansfyrster skal ikke lenger få bestemme den økonomiske utviklingen.

Men lar det seg gjennomføre? Svaret er selvsagt nei med den politiske ledelsen vi har her til lands. Hverken regjering eller partiene i opposisjon har konkrete tiltak som kan tilfredsstille kravet til IPCC. Regjeringas miljø- og klimapolitikk er av en ren kosmetisk art, kun for å klamre seg til makta.

Det grunnleggende problemet er nemlig et økonomisk system som krever kontinuerlig vekst for ikke å bryte sammen. Kapitalismens eneste funksjon er å akkumulere kapital, å skape profitt. Kapitalismen er blind for rovdrift på naturressurser, for miljøforringelse, for utslipp av klimagasser, for sammenbrudd i økosystemer, og ikke minst er kapitalismen totalt blind for den gigantiske skjevfordeling av inntekt og formue som vi ser både her i landet og globalt.

Vi står nå midt oppe i menneskehetens største utfordring når det gjelder livsviktige veivalg. Det er en utfordring for hver enkelt av oss, og særlig for oss som har stemmerett i et folkedemokrati. IPCC sier det slik: Endringene verden må gjøre er av en karakter som menneskeheten aldri før har sett maken til. Omfanget er enormt og tempoet må være raskt! Eller sagt med andre ord; nå må vi velge oss en revolusjon!

Ingen kommentarer: