fredag 22. mars 2019

Aldri så GALT..., så GODT for noe...


Det gale er den forbrytelsen som menneskeheten nå begår mot planeten vår ved å utradere det biologiske mangfold, sammen med klimaendringer som forringer livsgrunnlaget for kommende generasjoner. Det gode er at for første gang i menneskehetens historie står vi ovenfor en felles oppgave, en felles utfordring.

Når dere voksne oppfører dere som unger, må vi unger oppføre oss som voksne. Det var 16 år gamle Greta Thunberg sitt budskap fra talerstolen under COP24 i Katowice. Hun henvendte seg til den politiske eliten fra alle verdens land bestående av voksne politiske beslutningstakere.
Felles skjebne er felles trøst, heter det også. Men vår tids felles skjebne er langt mer enn bare en trøst, men heller en inspirasjon for et verdensomspennende ungdomsopprør. Et opprør mot egen foreldregenerasjon.

Nå har Greta Thunberg tent en ild som brer seg raskt over hele verden i form av å streike skolen en dag i uka for å markere misnøye med verdens regjeringer.

Og ilden næres av et rungende HVORFOR? Hvorfor setter vi evolusjonen i revers? Hvorfor makter vi ikke å stoppe utslippene av klimagasser? Hvorfor utpiner vi de siste restene av jordas ressurser, både mineral- og biologiske ressurser? Hvorfor brenner vi ned regnskog til fordel for plantasjer med monokulturer? Hvorfor?
Spørsmålene er mange og stilles av stadig flere mennesker etter som klimaendringer ødelegger avlinger og infrastruktur, ettersom forfordelingen av jordas ressurser skaper en stadig større ulikhet. Kløften mellom fattig og rik øker ikke bare i verden generelt, men også innen det enkelte land. Hver dag får vi avslørt hvordan de store globale selskaper er de egentlige makthaverne som styrer verdens utvikling med en enorm ansamling av profitt og formuer.

Vi kan gå til vårt eget land og spørre den mørkeblå regjeringa vår om hvorfor?

§ Hvorfor nekter regjeringa å legge fram et miljø- og karbonregnskap for sin satsing på elbiler og vindparker, et regnskap fra gruve til foredling, fra produksjon til ferdige installasjoner?

§ Hvorfor stimulerer regjeringa til økt privatbilisme som nå er på 2,7 millioner biler for samtidig bygge flere veier som legger matjorda vår under asfalt?

§ Hvorfor gir regjeringa stadig flere konsesjoner for leteboring etter olje og gass i det sårbare Barentshavet der isen smelter ned på grunn av varmere klima?

§ Hvorfor trekker Oljefondet seg ut av de små oljeselskapene som gir liten profitt, mens investeringene øker i de store som Shell, Exxon, BP, Total, Equinor m.fl.?

§ Hvorfor øker regjeringa BruttoNasjonalProduktet, BNP, for hvert år når det er økt forbruk som leder til miljøforringelse og klimakrise?

Den dagen ungdoms- og foreldregenerasjonen tar hverandre i hendene og spør hvorfor?, den dagen vil menneskeheten kunne snu vår skjebnetunge kurs for i stedet ta vare på planeten vår, og hverandre. Men det haster, det haster enormt!

Ingen kommentarer: