fredag 11. oktober 2019

Åssen ender det, mon tro?


Kampen mellom systemets kritikere - det store flertall og systemets forsvarere - det lille mindretall, tilspisser seg. Det store flertall består av «folk flest» over hele verden, bønder og arbeidsfolk, byråkrater, minikapitalister, kulturarbeidere etc.
Bonden i Tanzania, kassadama i New York, bussjåføren på Toten, matrosen på tankskipet, alle har i dag tilgang på dokumentasjonen til en samlet vitenskap. En dokumentasjon som forteller at vi holder på å ødelegge planeten vår med sammenbrudd i økosystemer der tusenvis av arter blir satt på «Rødlista over utrydningstruede». Men takket være moderne kommunikasjonsmidler er menneskeheten for første gang samlet over en felles utfordring; ta vare på planeten vår! 

Systemets forsvarere er riktignok få i antall, men er til gjengjeld enormt sterke med sine økonomiske og militære muskler. De sitter i verdens regjeringer, i styrene til de globale selskapene, i bankvesenet, i det «militær-industrielle kompleks», i petroleumsindustrien etc. De tilhører verdens rikeste og mektigste elite.
Men det synes som eliten begynner å forstå at deres privilegier, skapt av en bevisstløs vekstøkonomi, er satt under lupen. Det settes spørsmål ved, også av Forente Nasjoner, om profitthunger og grådighet kan fortsatt være den dominerende drivkraften i verdensøkonomien. Konsekvensene viser seg nå å bli for destruktive, med for mange «vippepunkter» som har nådd «the point of no return».

Og kampen hardner til. På den ene siden tar skoleelever over hele verden til gatene hver fredag og demonstrerer med krav til verdens ledere om å føre en reell politikk mot klimaendringer. 
Det er jo egentlig rett og slett pinlig at 15-16 åringer skal påta seg et sådant ansvar. Hvor er deres foreldre?

På den andre siden settes det inn desperate mottiltak. Flere av verdens regjeringer underslår vitenskapelige rapporter om miljø og klima. Nylig er det avslørt at president Donald Trump og hans administrasjon har for vane å bestille «vitenskapelige rapporter» som underbygger egen klimafiendtlige politikk. Korrupsjon er en normal del av storpolitikken.
Her hjemme krevde daværende fiskeriminister Per Sandberg (FrP) at forskerne ved Havforskningsinstituttet skulle levere positive rapporter om oppdrettsnæringen!
Statsråder sminker rapporter og statistikker, og de serverer regelrette løgner. 

I den mørkeblå regjeringa har det sittet tre energiministre fra Fremskrittspartiet, samtlige har strøket ordet «klima» fra departementets årlige instruks til Oljedirektoratet.

Det stinker av dobbelmoral med et statsbudsjett som er bekymret for regnskogen samtidig som regjeringa skal øke innblandingen av palmeolje i bilenes drivstoff fra 12 til 20 prosent. Og regnskogene brennes ned til fordel for flere plantasjer.

I statsbudsjettet går det fram at utslippene av klimagasser neste år skal ned til 51,0 millioner tonn. Det er faktisk 0,2 millioner tonn mer enn det regjeringa la opp til for ett år siden! 
Allikevel betegner regjeringas klima- og miljøminister, Ola Elvestuen (V), statsbudsjettet som «tidenes grønneste budsjett», og det til tross for at det peker mot brudd på klimamålene både for 2020 og 2030. 
Hvordan kan en statsråd påstå noe sånt når samtlige forskere på miljø og klima har gitt statsbudsjettet tittelen «Klimakræsj»? 
Ja, hvor skal det ende? I et demokrati er det faktisk du og jeg som bestemmer det...

Ingen kommentarer: