mandag 20. september 2010

Det er sporty å ta liv!

Joda, det ligger nok i genene våre.  Vi har jo jaktet og drept dyr helt siden vi fant opp feller og våpen som gjorde det mulig.  Og vi jaktet av nødvendighet, vi drepte for å tilfredsstille sult.  Ofte foregikk jakten med livet som innsats, det var ikke gitt hvem som ble drept først, jeger eller bytte.  Den dyktige jeger var et høyt aktet medlem av stammen.

I dag er situasjonen en helt annen, vi trenger ikke å jakte for å overleve.  Vi har overflod av mat.
Så hva er det da som får tusenvis av mennesker, fortrinnsvis menn, til å glede seg til denne høstjakta, elgjakta for eksempel?  De investerer flere tusen kroner i grunnavgift og pris for kjøttet (kr. 80,- for ei elg på 200 kg = kr. 16.000).  De investerer i gevær til tredve tusen, til sambandsutstyr, til leie av hytte, til alt øvrig utstyr som må til for å oppholde seg ute i naturen noen dager.

Alt dette for å drepe dyr, partere og putte i en allerede overfylt fryseboks.

Og selve jakta? Ja, det er rett og slett pinlig, fem, seks mann med hunder leter opp en elg, oppdaget med kikkert, sender melding til hverandre på mobiltelefonen eller hvisker i VHF'en, snart er den på skuddhold til en av dem som står klar med et gevær med kikkertsikte.  De tapre jegere nedlegger sitt bytte....

Okai, la gå at det er en viss spenning i å gå i naturen og lete opp vilt, men må det drepes?  Spenningen er større og kravet til naturforståelse langt høyere dersom målet er å få et godt motiv til et flott bilde.

Joda, selvsagt må de ulike dyrestammer forvaltes, vi har jo overtatt styringen av hele naturen.  Men det kan vi utmerket gjøre ved at staten betaler jaktlag for å ta ut et nødvendig antall dyr.  Eller at forvaltningen foretas av rekrutter som en del av militærtjenesten.  Da får de trening i å både spore opp «fienden» og å tilintetgjøre den.
Å ta liv er nemlig ingen lett og selvfølgelig jobb, det kan være godt med litt trening først...

Titalls tusener av menn skal ut i naturen i den hensikt å drepe en eller flere dyr. De har gledet seg et helt år, de har investert mye penger, de får tilogmed anerkjennelse for å ta livet av et dyr som ingen sjanse har mot våre moderne høyteknologiske jaktvåpen.
Hva er det med disse menn? De som tar liv for sportens skyld?

De må jo være noen akterutseilte, levende fossiler av homo sapiens!

ps. Og noen foretrekker å betale rundt seksti tusen kroner for å dra til Zimbabve og skyte en elefant...ds.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ingen kommentarer: