søndag 7. november 2010

Fattig, men bekymringsløs.

Å være fattig er en relativ tilstand, det erfarer jeg her ute på landsbygda på grensen til Laos.  Det er stor forskjell på å være fattig i Norge, som FN har kåret til verdens beste land å bo i, sammenlignet med denne kanten av verden.

Å være fattig betyr ikke at det er mangel på mat, klær eller bolig, men det kan bety at du ikke har råd til å kjøpe TV eller en brukt bil, eller å reise på ferie til Europa for eksempel.
Det varme og stabile klimaet sørger for at kravet til bolig er beskjedent, men selvsagt er det godt å ha ei vifte eller to når gradestokken viser tretti pluss.

Åkrene bugner av ris og grønnsaker, bananer, kokos, ananas, mango og gud vet hva, gror overalt, og elvene er fulle av fisk.

Det er forresten litt snodig at katter og bikkjer lever sammen her uten å oppføre seg som "hund og katt", men faktisk som gode venner, og de rører heller ikke hønene som spankulerer fritt omkring med sine kyllinger.  Menneskene her virker så bekymringsløse, hvilket nesten kan gi grobunn for mistanke om at det bare er et skuespill.
Men når man bor sammen over lengre tid, forstår man at det er ekte, ekte glede over rett og slett det å leve, leve sammen med familien.
Ungene har ikke mange leker, men de leker, danser og ler.  Når de er store nok, ni, ti år, får de kjøre scooteren til butikken.  Jeg har bodd lenge her, og har ennå ikke sett en eneste politi, hverken på veien eller gjemt i buskene med laser.

Tem har kone, ei lita datter, hus, scooter, hund, høner, ei ku og en kalv.  Han og kona har en liten risåker, og fisk i elva.  Tem og kona er lykkelige og glade, det ligger tjukt utenpå!
Alle mennesker på denne planeten kunne blitt like glade dersom vi hadde delt ressursene rettferdig, hvorfor gjør vi ikke det?  Hvorfor tillater vi at noen få lever i overflod og luksus, mens de mange lever på sultegrensen og dør av mangel på rent vann og riktig ernæring?  Hvorfor tillater vi at tusenvis av små barn dør av sult eller sykdommer knyttet til underernæring hver eneste dag?

Hvorfor?

I dag er det Buddha dag.  Det er det hver uke, men ikke nødvendigvis på samme ukedag.
Buddha dag tilsvarer vår søndag, og da spiller man gjerne litt kort, besøker venner eller tar en tur til Buddha templet.

Jeg kom forresten i prat med noen Buddha munker som hadde hørt om kristendommen.  De spurte meg om det virkelig var sant at vi i Vesten tilba sønnen til Gud, en som het Jesus, og som var spikret fast på et kors.
Ja, jeg svarte jo bekreftende på det, og måtte i samme stund tåle at munkene så på
meg som om jeg var sprute hakke gær'n!
 
 
 
 
 
 
 

Ingen kommentarer: