søndag 21. november 2010

Endelig Loy Krathong Festival!

Endelig har vi kommet til den tolvte måneden i den thailandske månekalender, som tilsvarer november i den vestlige.  Og vi har kommet til den dagen da det er fullmåne og springflo.  Det er duket for en av Thailands aller største og tradisjonsrike festivaler, Loy Krathong.  (Loy kan oversettes med å flyte, og krathong med flåte).

Krathongen lages av bladene på bananpalmen, eller man kan bruke halve kokosnøtter.  De dekoreres med blomster, særlig viktig er lotusblomsten.  I krathongen settes det stearinlys og røkelse, og den er klar for å settes på vannet.  I løpet av kvelden og natta vil millioner av mennesker over hele landet sette disse vakre, små flåtene på vannet i elver og kanaler.
Offentlige institusjoner lager store flåter som gjerne stiller til konkurranse med andre om hvilken som er vakrest.  Og de er eventyrlige!

Dersom det er vindstille og havet går mot fjære, så er det også fullt mulig å sette ut krathongen fra stranda.  Det er nemlig viktig at stearinlyset brenner lengst mulig, det betyr et langt og lykkelig liv.  Idet man setter krathongen på vannet skal man be om å bli kvitt alt gammelt rusk som sinne, bitterhet, hat og hevntanker, og heller be Moder Vann om et langt og godt liv.



Skikken fra nord Thailand har med årene spredd seg til hele landet, nemlig på denne Lysets Festival å sende opp varmluft ballonger, med de samme ønsker og forventninger som for krathongene.

Tradisjonen med Loy Krathong stammer sannsynligvis fra India som en Hindu festival for å takke og hedre den livgivende elva Ganges med lysende små flåter.  Buddhist munkene i Thailand overtok skikken, men da i den hensikt å beære Lord Buddha, Siddharta Gautama.

I dag er det nok for de aller fleste rett og slett en fridag og festdag med skikker som kan spores flere hundre år tilbake.

Damene er ferdig sminket, herrene er kledd i sin fineste stas, og krathongene ligger klare i bagen. 
Jeg har vært en tur på 7Eleven og kjøpt ei flaske whisky til trettifem kroner..., ja, det må da være lov med et lite vorspiel på en sådan dag, eller hur?

I alle fall, vi er klare for Loy Krathong!
 
 
 

Ingen kommentarer: