tirsdag 23. november 2010

Dan Brown hadde rett, antimaterie i CERN!

I boka «Engler og Demoner» blir Vatikanstaten truet med utslettelse ved hjelp av antimaterie.  Dan Brown, også forfatter av den mer kjente boka «daVinci koden», lot skurken stjele noen gram antimaterie i CERN, forskningssenteret for partikkelfysikk i Sveits, og frakte det til Roma i den hensikt å utslette Vatikanstaten.

Det er også tidligere produsert antimaterie atomer, men siden de utslettes øyeblikkelig når de kommer i kontakt med vanlige materie, har forskernes utfordring derfor vært å konstruere metoder for oppbevaring.
Flere gram antimaterie i en beholder fraktet til Roma, er altså et resultat av den dyktige forfatters fantasi.
Men det nye og grensesprengende som har skjedd i CERN i november i år, er nettopp det å ha utviklet metoder som gjør det mulig å oppbevare denne antimaterien, i alle fall en kortstakket stund....

Etter mange års arbeid klarte forskerne å holde 38 atomer av anti-hydrogen på plass i en beholder i et tiendels sekund.  I forsknings øyemed er dette en revolusjon, siden forskerne nå har en mulighet til å studere dette mystiske stoffet nærmere.

Antimaterie er som navnet sier, det motsatte av materie.  Materien, du og jeg, stjerner og planeter, ja alt vi kan sanse er bygget opp av atomer.  Atomet med sine positivt ladde protoner og elektrisk nøytrale nøytroner, pakket sammen i atomets kjerne, og med de negativt ladde elektroner som kretser rundt kjernen, er velkjent fra naturfaget i grunnskolen.

Anti atomet har også nøytrale nøytroner, men negativt ladde protoner og positivt ladde elektroner som da bytter navn til positroner.

Når materie og antimaterie møtes, utsletter de hverandre gjennom et kraftig lysglimt, det frigjøres enorme mengder energi i form av gammastråling.  Verdens kraftigste hydrogenbombe, den russiske Tsar Bomba på 50 megatonn TNT, kan erstattes med et kilo antimaterie!
Science Fiction forfattere har lenge brukt antimaterie som drivstoff til sine romskip, og NASA er i full gang med å utrede muligheten til å gjøre det samme.  I slike romskip vil det ikke være noe problem med oppbevaringen siden antimaterien kan produseres i atomreaktorer og forbrukes med en gang.

Men prislappen er foreløpig svært høy, antimaterie er nemlig verdens dyreste stoff.

Det har eksempelvis kostet rundt en milliard norske kroner å produsere en milliarddels gram antimaterie som er blitt brukt til materie-antimaterie-kollisjoner!

Allikevel er det småpenger vi snakker om dersom vi sammenligner med hva menneskeheten bruker av ressurser på produksjon av våpen og krigføring.  I følge det svenske forskningsinstituttet, SIPRI, passerte vi i fjor 9000 milliarder kroner, det vil si over førti stabler med kronestykker mellom jorda og månen!

Når menneskeheten blir voksen og legger ned våpnene, ja da har vi ressurser i fleng til både å forske og utforske!
 

1 kommentar:

per ander larsen sa...

bøøøøøøøøøøø