torsdag 17. februar 2011

Fagbrev og gode norskkunnskaper?


Arbeidsoppgaver: renhold av gulv i korridorer og rom på nytt eldresenter.
Kvalifikasjoner:
- Fagbrev som renholder
- Ha erfaring fra- og interesse for renhold
- Du må like å jobbe med mennesker
- Det blir lagt vekt på egnethet for stillingen
- Det er fint med godt humør og at du er fleksibel  - Det stilles krav til gode norskkunnskaper
Personer med minoritetsbakgrunn oppfordres til å søke.
Slik kan en stillingsannonse fra NAV se ut for en renholder.  Det er harde krav til kvalifikasjoner for å vaske gulv.  Og de er umulige å oppnå for de med minoritetsbakgrunn, de som ønsker å komme i jobb så fort som mulig.  Fagbrev er noe man skaffer seg på videregående skole, og norskkunnskapene er mangelfulle, selvsagt.
Derimot er engelsken brukbar hos de fleste nye landsmenn, men hva hjelper det når kravet er gode norskkunnskaper.

Jeg bor i Thailand for tiden, et land som er definert som utviklingsland.  Thailand, i likhet med Norge, bruker engelsk som andre språk.  Derfor kan du klare deg utmerket med middelmådige engelskkunnskaper, dersom du kan lese.  Alle offentlige instanser, alle veiskilt, menyer, advokater, banker etc. uttrykker seg på to språk, thai og engelsk.
Joda, vi bruker andrespråket i Norge også, hot dog og hamburger for eksempel...
Men du må ikke komme her og mumle clean, water and soap...

Forrige vinter ble jeg kjent med unge Saliou fra Senegal.  Han bodde på et mottak for innvandrere og ventet på oppholdstillatelse.  Det hadde han da gjort i åtte måneder sammen med seksti andre på mottaket.  Saliou snakket fransk og engelsk.  Han beklaget seg over hvor trist og kjedelig det var uten jobb.  Allerhelst ville han snekre, samme som han gjorde i Senegal, men det er jo ikke mulig når arbeidstillatelsen mangler.
Den vinteren kom det veldig mye snø, og kommunen fikk store problemer med å rydde unna.  Saliou fikk en ide; vi på mottaket kan rydde fortauer og tak, og vi kan hjelpe eldre mennesker med snømåking.  Vi kan gjøre det gratis, bare låne skuffer, mye bedre enn bare sitte og glane.  Okei, vi dro på teknisk etat og fremla vårt geniale forslag, trodde vi.  Der ble vi bare møtt med et overbærende smil, om vi ikke kjente til arbeidstillatelser og andre lover og paragrafer?  Snart blir det vel avkrevd fagbrev også, i snømåking...


Krav til fagbrev og gode norskkunnskaper for å vaske gulv og tørke støv, er ikke bare et paradoks, men et direkte hån mot den gruppen som oppfordres til å søke, de med minoritetsbakgrunn.
 
Det er offentlig diskriminering!