søndag 22. august 2010

Fremtidsdepresjon?

Ja, det kan godt bli konklusjonen etter å ha skummet gjennom noen få aviser de siste dagene.  Det er ikke mye oppløftende lesing vedrørende framtid, det er faktisk ingenting.
En overskrift melder at Jordas ressurser tok slutt 21. august. 
Det fortelles at Homo Sapiens forbruk av ressurser er så stort at året burde ikke vare lenger enn til 21. august dersom det skal være samsvar mellom forbruk og jordas evne til reproduksjon.
Det koster enormt å brødfø en befolkning på snart 7 milliarder mennesker, der en brøkdel lever i overflod på den resterende delens bekostning.
Det fremgår også at dette forbruksåret blir kortere og kortere for hvert år.

I artikkelen fra det californianske forskningsinstituttet, Global Footprint Network, som jobber med å kalkulere menneskehetens såkalte «økologiske fotavtrykk», sies det blant annet:
Hvis alle skulle leve slik som oss her i landet, ville denne dagen vært i begynnelsen av mars.  Norges forbruk tilsvarer nemlig årlig ca. 3,5 jordkloder.

En annen overskrift på samme side med bilde av Statoil sjefen, Helge Lund, forteller oss at konsernsjefen må vurdere å legge ned selskapets satsing på fornybar, grønn energi, og heller bli et rent olje- og gass selskap igjen. 
Årsaken er enkel og grei: grønn energi er ulønnsom!

Kan hende den anerkjente og prisbelønte britiske fysikeren Stephen Hawking har rett når han sier at jordas økosystemer står foran et totalt sammenbrudd, og med det et farvel til de fleste høyt utviklede dyrearter med oss på topp, på toppen av næringskjedene.
Hans anbefaling er å snarest kolonisere en annen planet, der Mars er det naturlige valget i første omgang, slik at arten Homo Sapiens har en flukt utvei.

Han mener at menneskehetens livsstil og aggressive adferd, kombinert med manglende naturressurser, global oppvarming og overbefolkning, gjør at vi før eller senere vil bli nødt til å forlate vår planet for å kolonisere verdensrommet, dersom vi skal ha håp om å overleve.

Stephen Hawking, født 1942 i Oxford, britisk fysiker og matematiker, lider av en sykdom som bandt han til rullestolen allerede i ung alder, siden muskelmassen gradvis smuldrer bort. I dag kan han kun kommunisere med omverdenen ved hjelp av en spesiell språkcomputer som styres av Hawkings øyne og enkelte muskler i ansiktet. Dette gjør det utrolig nok mulig for Hawkings både å holde foredrag og føre vanlige samtaler. Han er spesielt kjent for sine arbeider med sorte hull og å forbinde den generelle relativitetsteorien med kvantemekanikken.

Ingen kommentarer: