fredag 20. august 2010

REGJERINGENS POPULARITET BARE ØKER OG ØKER.

Her er bare noen av de tiltak som regjeringa har gjennomført de siste fem åra, og som nå resulterer i en oppslutning på gallupen som nærmer seg nitti prosent – 90 % :

*Gratis kollektiv transport i samtlige byer, og maks hundre kroner med buss eller tog, mellom byer og tettsteder.

*Militæret er omgjort til en krise- og beredskaps avdeling med et budsjett som bare utgjør 3 % av det opprinnelige militære sluket på 34 milliarder kroner.

*Den ekstra skatten på 2 %, øremerket for å få flere innvandrere til landet, og samtidig ta bedre vare på de som søker asyl, er blitt overraskende veldig populær.

*Nytteloven for produkter og tjenester, NFPT, har selvsagt skapt en del misnøye for de mange produsenter og importører som levde et fett liv av å reklamere og selge «søppel».  Nå kan vi bruke ressursene til nyttigere formål.

*Kampanjen «Jobb i nærmiljøet» har blitt mektig populær.  Bare siste året har fem hundre tusen arbeidstakere byttet jobb med hverandre slik at de nå kan gå eller sykle på jobb.  De slipper med andre ord å krysse byen for å komme på jobb.  Å jobbe på Rimi der du bor, er enklere og billigere enn å jobbe på Rimi på andre siden av byen, så klart.

*Enkeltindividet har nå ikke lov til å beslaglegge større boressurser enn 45 kvadratmeter boligflate, hvilket blant annet har resultert i at Norge igjen har et stort kraftoverskudd.  Nå er vi igjen stor eksportør av elektrisk energi.

*Den kraftige økningen i bilavgifter og bensinpriser har tvunget folk til å kjøpe mer ressursvennlige biler.  En seier for miljøet, som er særlig populær blant ungdommen.

*Å fryse kjøpekraften til 2010 nivå ble en seier først og fremst for fagforeningene med LO i spissen.  Regjeringen måtte til slutt gå med på kravene og scoret dermed enda noen poeng på popularitets skalaen.

Det er selvsagt langt flere momenter som ligger til grunn for tidenes største folkeoppslutning om sin regjering.  Hadde en regjering iverksatt, ja enda bare tenkt tanken, på slike politiske utspill for noen få år tilbake, ja så ville den avgått med døden i løpet av kort tid. 
Det er ikke så lenge siden at høyrekreftene, med Frp i spissen, kunne få over femti prosent på gallupen med sine politiske utspill som entydig appellerte til enkelt individets egoisme og grådighet.  Politiske utspill som forutsatte mangel på kunnskap om samfunnsforhold, om økonomi og økologi.

Takket være en skikkelig innsats fra media og skoleverk, lærte vi på relativt kort tid hvorfor en dynamisk kapitalistisk økonomi nødvendigvis må kjøres med stramme tøyler.  Vi kan ikke bare fortsette å øke og øke, enten vi snakker om BNP eller vår egen hang til luksus.
Vi kan være stolt av vår regjering.  En regjering som selvsagt også er stolt av det folket det regjerer, og som tillater den å ta de kloke valg.  Kloke valg for oss og våre etterkommere.

Ingen kommentarer: