lørdag 14. august 2010

Hvorfor mer strøm?

Jeg skal ikke legge meg bort i diskusjonen om trasévalg, om monstermaster eller sjøkabler. Det har jeg lite greie på.  Det jeg lurer på er hvorfor vi her til lands trenger så mye mer strøm, sånn helt plutselig.
Vi ligger jo allerede på verdenstoppen med våre 27000 kWh pr. innbygger.

Jo, selvsagt har vi blitt flere mennesker her på berget de siste åra, men allikevel da.  Nå er jo Norge blitt netto importør av elektrisk energi, vi må kjøpe strøm fra utlandet!  Sist vinter var det jo krise, riktignok var det svært kaldt over lengre tid i sør og midt Norge, men allikevel da.  Det er noe som skurrer her.

Kan det være at forbruket har økt så mye mer de siste åra?  Sløser vi mer?

I følge Statistisk Sentralbyrå sank det totale energiforbuket i Norge de to siste åra med over 4 prosent.  Finanskrisa forårsaket en nedgang i produksjonen og derved en nedgang i forbruket av energi.  Husholdningene har ikke økt sitt strømforbruk noe vesentlig, så hva har da økt?
SSB kommer med svaret i svart uthevet skrift:

"Strømforbruket i hytter og fritidshus økte med over 6 prosent både i 2006 og 2007, og nesten 9 prosent i 2008.  Forbruk i hytter og fritidshus utgjør imidlertid fortsatt en liten andel av totalen.  Av det totale elektrisitetsforbruket i kommunene på 117 TWh i 2008 gikk 1,5 TWh til hytter og fritidshus.  Det utgjør 1,3 prosent av det totale strømforbruket.  I 21 kommuner ble mer enn 20 prosent av elektrisiteten brukt i hytter og fritidshus."

Okei, det er altså her svaret ligger.  1,5 TWh til hytter og fritidshus.

Siden det er flere kraftleverandører som slurver med prefiksene, mega (M), giga (G) og tera (T), blant annet Hafslund, skal jeg fort fastslå at mega betyr million, 106, giga betyr milliard, 109, og tera betyr billion, 1012. (på amerikansk er billion det samme som vår milliard, og trillion det samme som vår billion).

Strøm til hytter og fritidshus beslaglegger altså : 1500 000 000 000 watt-timer.

Er det mye?

Tja, det er nesten like mye som forbruket av elektrisk energi til samtlige husholdninger i Bergen i løpet av et år med en befolkning på 255 000 innbyggere (1,8 TWh).

For å produsere den elektriske energien som hytter og fritidshus bruker i løpet av ett år, trenger vi nær to og et halvt Alta kraftverk!

Det bygges fritidsboliger med boflater på flere hundre kvadrameter, med oppvarmede garasjer og varmekabler i oppkjørselen.  Det kan enkeltindivider tillate seg bare de har penger nok.  Og de individene er mange blitt!

Nei, vi trenger ikke å moralisere, men det vi trenger er politisk vilje og mot til å si nei til giganteriet og sløseriet.  Vi trenger ikke palasslignende fritidshus, hverken til fjells eller i fjærsteinene.  Vi har ikke ressurser til det. 
Det er rett og slett for dumt!

Ingen kommentarer: