mandag 9. august 2010

Norge på andreplass i alliansen

At USA er ledende i verden, og i verdenshistorien, som en gigantisk krigsmaskin, er ikke så veldig overraskende.
Derimot ble overraskelsen stor når jeg sammenlignet de militære budsjetter fordelt på antall innbyggere for en rekke land.

Siden USA faktisk sto for 43% av verdens samlede utgifter til militærsektoren i
2009, 661milliarder dollar, med en befolkning på 310 millioner mennesker, betyr det at gjennomsnitts amerikaneren punget ut med 12800 NOK til krigsmaskinen i fjor.

Fredsforskningsinstituttet SIPRI, http://www.sipri.org/, anslår militærbudsjettet til Kina lik 100 milliarder dollar, og gir i så tilfelle ca. 460 NOK/innb.
Russland har jevnt over ligget på 10% av USAs militærbudsjett, hvilket gir ca. 2800 NOK/innb. Storbritannia: 5600 NOK/innb.

Tilsvarende regnestykke for Norge med sine 33,5 milliarder kroner til militæret, fordelt på 4,9 millioner innbyggere, gir ca. 6800 NOK pr. hode.
Norge har altså et militærbudsjett som utgjør 54% av USAs, mens folketallet bare tilsvarer 1,6%.  Vi er med andre ord veldig flinke til å bevilge penger til militæret, vi ligger på topp i Europa og som nummer to i NATO alliansen etter "Gods own country", United States of America.

Landene som rangerer foran Norge i verden er Israel, USA, Oman, Singapore, Kuwait og Saudi-Arabia.
Ved en tidligere anledning regnet jeg ut at verdens samlede militære utgifter i fjor tilsvarte førti stabler med kronestykker mellom jorda og månen. 
Det er bare ufattelig!

Dersom vi får besøk av intelligente vesener fra rommet, så forstår jeg godt at de ikke tør å gi seg til kjenne. 
Det de ser er nemlig at de såkallte intelligente skapningene her på planeten, bruker mest ressurser på å utvikle våpen og bruke dem til å drepe hverandre. 
Det er vel også kan hende en sjeldenhet i Universet at artsfrender dreper hverandre i stor skala, og det til og med uten å ete hverandre.
(Arter eter stort sett andre arter, hvilket jo også er noe primitivt synes jeg, og lite oppfinnsomt av en eventuell allmektig, intelligent skaper....)

Hvor ender dette?  Vi bruker jo mer penger for hvert år på å utvikle krigsmaskiner.
I følge SIPRI har verdens militærbudsjetter økt med 6 prosent fra 2008 til 2009, og med 49 prosent fra 2000 til 2009.

Skal vi ikke snart ta til vettet?

Ingen kommentarer: