søndag 29. august 2010

Ikke rart man blir litt på en snurr....:)

Når en sitter under furua og titter opp på stjernehimmelen og tenker at ingenting står i ro, alt er i bevegelse, alt snurrer rundt, ja da er det vel ikke så rart at en blir litt snurren, eller hur?

Ta bare vår egen planet, den snurrer jo rundt en gang i løpet av 24 timer. Befinner man seg på den største parallellsirkelen, ekvator, der en snurr tilsvarer førti tusen kilometer, så blir hastigheten faktisk 1670 km i timen. Det er bra fart det, sammenlignet med marsjfarten til en Boeing 747 på drøye 900 km/h.

Heldigvis snurrer det ikke fullt så fort her på våre breddegrader siden parallellsirklene blir kortere og kortere jo lenger nord eller sør man kommer i forhold til ekvator.

(Kanskje forskjellig rotasjonshastighet påvirker oss slik at vi blir litt forskjellig? 
Vi nordpå snurrer sakte og blir litt trege, mens de rundt ekvator snurrer fort og blir raske...?  Har det blitt forsket på noe sånt?)


Ikke nok med at vi snurrer rundt oss sjøl, men kloden snurrer rundt sola også.
Og den snurren, som varer i 365 dager, må vi alle være med på uansett hvor vi bor hen.  Vi snurrer rundt med en gjennomsnitts hastighet på 30 kilometer i sekundet, utrolige 10800 km/h!
Med den farta hadde vi kunnet reise rundt ekvator på tre timer og førti minutter!

Solsystemet står heller ikke i ro!  Sola med alle sine planeter og måner raser rundt i galaksen vår, Melkeveien, med en hastighet på 250 kilometer i sekundet, det vil si rundt ekvator på 2 minutter og 42 sekunder!
Med den hastigheten kunne vi fly fra Oslo til Bergen på litt over et sekund.

I følge astrofysikere og kosmologer raser Melkeveien med sine milliarder av soler gjennom Universet med enda høyere hastighet, og enda verre;
Universet utvider seg med hastigheter som er større enn lysets på 300.000 km/s.


I følge Einstein skulle jo ikke det være mulig, ingenting kan gå fortere enn lysets hastighet.
Men han sa også at alt er relativt, så da så....

Jeg for min del har fått nok, jeg er blitt helt på en snurr...:).

Ingen kommentarer: