onsdag 25. august 2010

Vi utgjør bare fire prosent!

Rart å tenke på at vi, og alt vi kan se og observere, utgjør bare 4 % av det totale Univers.  Alt som er bygget opp av atomer og molekyler, alt stoff som sender ut lys og alt som reflekterer lys, alt dette utgjør bare 4% av alt det som er!
Ja, det er forskerne enige om i dag.  Den mørke energien ble «oppfunnet» for tolv år siden da Hubble teleskopet, som går i bane rundt planeten vår, oppdaget til forskernes forskrekkelse, at spektret fra de fjerne galakser beveget seg mot rødt.  Denne rødforskyvningen er et bevis på at Universet utvider seg.  Ikke nok med det, men ekspansjonen akselererer.  Det logiske ville jo være at Universet trekker seg sammen på grunn av gravitasjonskreftene.  I stedet virker det altså en kraft fra en energikilde som er sterkere enn gravitasjonskreftene, og som utvider Universet med en enorm hastighet.  En energi vi ikke kan se, vi kaller den «mørk energi». Forskerne anslår den til å utgjøre 74 prosent av Universet.

Et tilsvarende fenomen er den såkalte «svarte materie». En type stoff som ikke sender ut lys eller reflekterer lys, men det besitter gravitasjonskrefter.  Dette vet vi, fordi alle beregninger tilsier at uten dette tyngdekraft stoffet ville galaksene gå i oppløsning på grunn av sine hurtige rotasjoner.  Beregninger tilsier at denne svarte materien utgjør 22 prosent av Universet.

(Hvordan disse målinger og beregninger foregår ligger skyhøyt over min forstand, men desto mer imponerende blir det jo...:)).

Det store spørsmålet er hva er dette?  Hva er egentlig «svart materie» og «mørk energi»?  Vi vet ikke, ikke enda...

Men det forskes for fullt, og det med stor optimisme om at vi innen rimelig tid, i løpet av vår levetid, får avslørt hva dette mystiske er for noe.  Og det forskes på to plan, kosmologer og astrofysikere på kosmos, partikkel- og kvantefysikere på mikrokosmos.

De siste holder til i CERN i Geneve hvor tusenvis av forskere prøver å finne ut hva som skjedde i brøkdelen av et sekund etter Big Bang for derigjennom å frariste hemmeligheten til svart materie og mørk energi.  Der foregår verdenshistoriens største eksperiment på verdens minste partikler.  Ved hjelp av verdens største elektromagneter blir protoner akselerert opp mot lysets hastighet, for så å la dem kollidere med hverandre.

Det er i vår tid det skjer!  Vi har vandret rundt på månen, vi sender roboter til Mars, vi ser millioner av lysår ut i rommet, vi forstår atomets minste deler, vi ....
Vi lever i menneskehetens mest spennende tidsalder, ikke minst takket være de moderne kommunikasjonsmidler som tillater at så mange får delta.

Og som alltid viser det seg at jo mer vi tar rede på, jo flere spørsmål melder det seg...

Ingen kommentarer: