fredag 29. april 2011

De beste krigerne er norske!

Det var vel landsmoderen, Gro Harlem Brundtland, som etter olympiaden på Lillehammer uttalte «det er typisk norsk å være god». At det også skulle vise seg å gjelde den dødbringende «sportsgrenen krig», var nok ikke i hennes tanker dengang. Men slik er det altså, skal vi tro våre krigsreportere.

 Norske soldater har imponert både i Serbia og Afghanistan,  og nå også i Libya.
I Libya har pilotene i de 6 F16 krigsflyene sluppet over 600 bomber som ved hjelp av laser og GPS treffer sine mål med stor presisjon. Men ikke stor nok. Sivilbefolkningen rammes igjen. Uskyldige mennesker lemlestes og drepes av bombenes lufttrykk og splinter, eller direkte på grunn av feilbombing. Pilotene får ikke anledning til å be om unnskyldning engang; unnskyld at jeg drepte kona og dattera di, det var ikke meningen...

 Ikke rart at kommunikasjonssjef Petter Lindqvist i Forsvarets Operative Hovedkvarter nekter å opplyse hvor bombene har blitt sluppet og hva de har truffet, og dette av hensyn til pilotene. Ganske sikkert er det også av hensyn til media, og derigjennom av hensyn til oss, det norske folk.

For dersom folk virkelig blir klar over hvilke grusomheter som følger i kjølvannet av enhver krigshandling, der tusenvis av uskyldige mennesker blir drept, ville vi forhåpentligvis få et krav fra folkedypet: stans krigshandlingene nå!   Eller?

Ja, vi som er et fredselskende land burde jo være de første til å innse at krig aldri fører til fred, kun til enda flere tragedier og lidelser. Eller kanskje det er greit å bombe et land som vi aldri har hatt noe utestående med og som ligger tilstrekkelig langt unna, dessuten er de jo tross alt bare arabere og muslimer...  Med andre ord et ypperlig militært øvingsområde?!

Denne gangen ble riktignok ikke de norske folkevalgte spurt engang. Statsministeren gikk utenom Stortinget, tok mobiltelefonen og beordret seks F16 fly og over hundre soldater for oppdrag; å bombe Libya. Vi er utvilsomt fortsatt den flinkeste og lydigste eleven i NATO klassen.
Hørte forresten nettopp på nyhetene at Telemarksbataljonen er veldig populær for tiden, den som sender norske soldater ut i krig rundt om i verden. Hvor og når blir bestemt av USA og NATO. Over fem hundre og femti søkere til fem hundre ledige plasser. Her er det nok å ta av, av krigslystne unge menn og kvinner. De som vil oppleve krig på alvor, de som vil oppleve blod, kulde, lus og lopper, hyl og redsel, avrevne kroppsdeler og massakrerte lik. De som vil oppleve en virkelighet som gir et større kick enn den beste sex. Dette er playstation generasjonen med alle sine krigsspill. I årevis har de utkjempet kriger, og sett blod og lik på skjermen. Ikke rart mange er nysgjerrig på hvordan det er i 
virkeligheten

Og i Forsvaret blir de trent opp til å drepe på orntl'i. Men de blir ikke trent opp til selv å bli drept. Det virker i alle fall ikke slik siden det blir nærmest erklært landesorg når en norsk soldat blir skutt og drept for eksempel i Afghanistan. Lærer ikke norske soldater at dersom du skyter på noen for å drepe, er du garantert at noen skyter tilbake for å drepe deg!

Nei, nei, kom ikke her og skylde på ideologi eller andre edle motiver. 
Historia har lært oss, særlig gjennom to verdenskriger, at bruk av militær makt kan aldri rettferdiggjøre de grusomme lidelser som vitterlig blir resultatet. 

Vil du fred og forsoning, så søk andre metoder enn å drepe hverandre!

Ingen kommentarer: