mandag 25. april 2011

Vel overstått! - med hva da?

Siden vi lever i et kristent land, har du sannsynligvis ikke feiret den opprinnelige påsken «Pesach», den til minne om jødenes utvandring fra Egypt. Men den kristne påsken hviler på denne jødiske tradisjon på tilsvarende måte som vi har gjort den hedenske julefeiring til en kristen høytid. Skjønt i dag er det få som virkelig gjennomfører de ritualer og oppofrelser som hører høytiden til, til minne om Jesu lidelse, død og oppstandelse. De fleste feirer ferien med ekstra god mat og drikke, med reiser, kryssord og krimlitteratur, i tillegg til alt TV og Internett kan tilby. Handelsstanden tilbyr påskeprosenter på en rekke varer, det til tross er både jul og påske gode profitable høytider.
Og du da? Var du på fjellet i påska? Skled du innover den kritthvite vidda på velsmurte ski i bar overkropp, kjente etter hvor liten du blir i fjellheimen og lyttet til stillheten? Det er jo flott. Det er fint å grave seg ei god sittegrop i solhellingas våte snø, ta små biter av kvikklunsjen og nyte den varme kakaoen fra termosen.  Sola brenner i ansiktet og tanken streifer deg, har jeg høy nok solfaktor i dag? Det er ikke bra å bli brent, det kan fremkalle hudkreft. Man kan bare undres hvordan de klarte seg i gamle dager, ubeskyttet mot UV stråling ute på jordene, under den ene onna etter den andre, og det uten kremer med solfaktor.
Men så ble de da brune også.
Appelsinskallet skal legges i sekken og tas med hjem, slik at det kastes i rett boks i henhold til loven om avfallssortering.  At appelsinskallet er natur, og som sådan bør gå tilbake til naturen med alle sine vitaminer og mineraler, tillates ikke. Merkelig.
Det må være andre årsaker til at turgåeren putter appelsinskallet i sekken, antagelig det estetiske. Det er ikke pent å se gule appelsinskall i den hvite sneen, og det til tross for at påska er gul. Gule kyllinger, gule egg, gule liljer, gule etc..., men ikke gule appelsinskall!
Eller kanskje du har vært på luksushytta di, den på tre hundre kvadrat med varmekabler i oppkjørselen og oppvarmet garasje, og med TV i alle stuer og på alle soverom? Den som trekker like mye strøm som ei lita bygd, og er skyld i monstermastene som monteres på Hardangervidda? Nei, jeg moraliserer ikke, jeg bare konstaterer at i et klassedelt samfunn må menneskene nødvendigvis feire påska forskjellig.

Men det vi har til felles det er brunfargen. Alle vil bli brune i huden.
Det er også et paradoksalt fenomen siden et stort antall nordmenn investerer store summer i den hensikt å få en hudfarge lik dem som de nødig vil omgås, nemlig alle de som blir født med en naturlig brunfarget hud.
Det billigste alternativet er nok å holde seg hjemme i påskeferien, nyte den snøfrie bakken der hestehoven dukker smilende opp, der ungene hopper paradis på tørr asfalt og de eldre går ettermiddagstur i nabolaget.
Brun blir man også, bare ved å ligge i fluktstolen på altanen, lese ei god bok og nippe til lunka rødvin. Bare ligge der og la sola varme kroppen og brune huden, bare ligge der og filosofere over livet og forhåpentligvis konkludere med at Herregud å godt det er å leve!