torsdag 1. desember 2011

Arten Homo Sapiens – hvilken diagnose?



«Nysgjerrighet» er på vei til planeten Mars, og myklander i august neste år. «Curiosity» er et vitenskapelig laboratorium på seks hjul som skal lete etter liv eller rester av livsformer. Med andre ord en historisk, vitenskapelig bragd!  Det gjør vi.


Vi gjør også mange andre ting, som for eksempel å avsløre universets opprinnelse. Det gjøres med eksperimenter over hele verden.  I disse dager spesielt i CERN, der verdenshistoriens største eksperiment leter etter de aller minste byggeklosser i vårt synlige univers. Et univers som bare utgjør fire, fem prosent av det hele. Resten er fortsatt et mysterium.

Det er vel også litt av et mysterium at en menneskehet utstyrt med en intelligens som blant annet kan utrette slike bragder som ovenfor beskrevet, besitter en livsform som truer sin egen eksistens. 
For både livsstil, med tilhørende klimakrise, og våpen arsenaler, med tilhørende atomvåpen, utgjør en kronisk trussel mot menneskehetens fremtid.

Vi er nå sju milliarder mennesker, 7000 000 000 mennesker. La oss for enkelhets skyld betrakte sju personer på ei rekke. Personen helt sist i rekka er representant for en milliard.

Vedkommende er radmager, sulten og underernært, høy barnedødelighet og sykdom er en del av hverdagen.
Den første personen derimot sliter med overvekt og har et forbruk med tilhørende avfallsmengde så stor at den forsurer livet til de andre i rekka. Vedkommende besitter dessuten menneskehetens største krigsmaskin. Førstemann kaster smuler til sistemann, slik at førstemann får god samvittighet.

Og de andre fem? Tja, de prøver så godt de kan å komme seg nærmest den velfødde nummer en. For å komme seg dit oppstår det mye krangling og kiving som ofte ender i slåsskamp. Sistemann derimot har gitt opp forlengst.
Slik har vi det i dag, en menneskehet utstyrt med samme genetiske materiale, med en intelligens som muliggjør de største vitenskapelige nyvinninger, samtidig som den anvendes til å påføre hverandre de største lidelser.

Et lite eksempel: Vår lille fredelige, uskyldsrene nasjon med fem millioner innbyggere bruker nesten ti ganger mer til militæret enn til kunnskapstilegnelse gjennom forskningsmidler. Hvor mye det har kostet å  stille opp med jagerfly, bomber og granater utenlands, vet jeg ikke. Jeg vet bare at vårt bidrag har drept noen tusen mennesker i fremmede land. Men det er jo helt underordnet, vi kommer nok til å dele ut fredsprisen neste år også...

Massemorderen ABB fikk diagnosen paranoid schizofreni. Full av hallusinasjoner og vrangforestillinger, med andre ord.

Vår menneskehet vil nok også få sin diagnose med tiden.
Diagnosen for oss som tilhører arten Homo Sapiens, det tenkende menneske, hva blir den mon tro...?

Ingen kommentarer: