mandag 31. desember 2012

Nyttårsønsket...

Ja, så overlevde vi fjoråret også, og det til tross for flere kriser, både eurokrise, klima- og ressurskrise. Og på toppen av det hele skulle verden gå under 21. desember.
Millioner av mennesker ventet på jordas undergang med skrekk og gru. Den bibelske varianten er jo nådeløs med jordskjelv, vulkanutbrudd, svovelskyer og det som verre er.  Og midt oppe i dette inferno skulle Jesus komme for å sortere de levende og døde. De salige blir vist vei gjennom himmelens porter, mens de fordømte blir hentet av smådjevler og dratt ned dit hvor det er veldig varmt hele tiden. Programmet for dommedagen er detaljert beskrevet i Åpenbaringen til apostelen Johannes.
Det ble gjort mange fantasifulle forberedelser for å gå dommedagen i møte. Heldigvis ble det ingen reprise på forrige dommedag i 1978, da medlemmene av «Folkets Tempel» i Jonestown begikk kollektivt selvmord. Sektlederen Jim Jones beordret sine meningsfeller til å ta sitt eget liv. 909 sektmedlemmer døde, blant dem 276 barn. Vi vet ikke om de ble skuffet eller glade over den fatale feiltagelsen...
 
Denne gangen var det en kalender hugget inn i stein som forårsaket spådommen om jordas endetid. Kalenderen tilhører fortidens mektige Mayafolk i mellom Amerika. Den starter i år 3114 før vår tidsregning og avsluttes 21. desember 2012. Mayafolket hadde et fullt utviklet skriftspråk og kjent for sine kunnskaper innen arkitektur, matematikk og astronomi. Noen mener de også hadde kunnskap om jordas undergang...
 
Dommedag for Mayafolket sjøl skulle imidlertid komme mye tidligere og mer brutalt enn hva de kunne forestille seg. Året er 1519 da den spanske armada gjorde strandhugg. De spanske erobrere, conquistadorene, startet en brutal kolonisering av hele verdensdelen. Den spanske kirke og spanske myndigheter betraktet de innfødte som mindreverdige hedninger og deres kultur som primitiv. I tillegg til det rene folkemord ble alt av mayatekster og kulturskatter brent og ødelagt. Enorme verdier, særlig i sølv og gull, ble røvet og fraktet tilbake til Spania, til den spanske kirke og trone.
 
Mayaforskere og lederen av Maya-alliansen, Oxlaljuj Ajpop, tolker imidlertid kalenderen på en helt annen og positiv måte: - det vil komme store endringer på det personlige plan, i familien og i samfunnet. Det skal bli harmoni og balanse mellom menneskeheten og naturen.
Det er gode ord med tanke på fremtiden til menneskeheten og jorda vi bor på.
Personlig velger jeg å tro på denne varianten av dommedag. Jeg tror også at menneskene med tiden vil føle seg mer og mer som en stor slekt med felles skjebne. Og i kraft av å være levende her på jorda vil vi kjenne et felles ansvar for planetens helsetilstand. Det betyr at enhver økonomisk aktivitet må underordne seg planetens økosystemer og bærekraft.
 
Jeg tror at all kunnskap og kommunikasjon mellom verdens folk vil gradvis føre til en mental forandring, fra det lokale og nasjonale til det globale. En global mentalitet vil sette oss i stand til å ta vare på hjemmet vårt, på denne blå planeten som seiler alene rundt i det store univers.  Nyttårsønske?  Ja, jeg ønsker meg det jeg tror på. 
Så enkelt er det.