fredag 4. januar 2013

På tide å begrense seg litt?

Jeg mener i antall mennesker. Vi flyter jo ut over alle grenser og fortrenger alt annet liv på denne planeten. I fjor passerte vi sju tusen millioner, sju milliarder – 7000000000 – mennesker. Vi snakker om en befolkningseksplosjon som øker med over 80 millioner mennesker i året. Fortsetter det slik vil vi runde åtte milliarder om knappe femten år. Og alle skal ha mat og rent vann, helst utdanning og god helse i tillegg. I forhold til klimaet avgir ethvert individ klimagasser kun i kraft av å leve. Når det i tillegg skal transportere seg sjøl med maskiner som spyr ut klimagasser, ja så vil klimakrisa forverre seg for hvert år. Hvilket den gjør.
 
Det er jo egentlig ganske forståelig at vi avler unger i et høyt tempo. For det første tilhører vi en art som har løpetid hele året. For det andre har den polygame hannen fått et mandat fra naturen selv; nemlig å spre sin sæd hvor enn han ferdes. Religiøse og sosiale forhold gjør også sitt til at parringsleken ender i graviditet og barnefødsel. Bibelen sier klart fra: - På grunn av at den er gitt av Gud for menneskehetens forøkelse, skal ikke sæd ejakuleres for ingenting, ei heller skal den skades, ei heller skal den spilles. Og å ha samleie av annen grunn enn for å lage barn er å gjøre skade på naturen.
Stakkars Onan som lot sin sæd falle til jorden. Han ble ubønnhørlig straffet med døden av selveste Herren himself (1. Mos. 38:8-10). Den katolske kirke forbyr både prevensjon og abort den dag i dag.
Sosialt begrunnet skal mange barn trygge foreldrenes alderdom. Mange barn er rett og slett en livsforsikring og derfor svært utbredt i fattige land.
 
Verdens politiske ledere er skremmende tafatte i forhold til den trusselen som befolkningseksplosjonen representerer. Kina har riktignok i mange år praktisert ett barns politikk i den hensikt å hindre en ny sultkatastrofe. I dag er allikevel befolkningsøkningen så stor at Kina ikke lenger kan brødfø egen befolkning. Noen jukser tydeligvis og får flere barn, og Kina tvinges til å kjøpe opp fruktbart jordbruksland i Afrika...
Det er jo nemlig slik at dersom jeg er far til bare ett barn som igjen får ett barn og som også får ett barn, da er jeg oldefar og opphav til 3 nye mennesker.  Men skulle jeg bli far til fire barn, som hver får fire barn, der hver igjen får fire barn, ja da er jeg fortsatt oldefar, men nå opphav til 84 nye mennesker.
 
Ett av FNs tusenårsmål er å utrydde sult og ekstrem fattigdom innen 2015. En målsetting som nok ikke lar seg realisere, men vi har kommet et lite stykke på vei. Hemskoen er jo nettopp at tilveksten av mennesker er så stor at vi blir stadig liggende etter i forhold til antallet vi skal brødfø og ta vare på. På det grunnlag må det være mulig å reise en kampanje for ettbarns politikk i alle land. Vi har jo alle muligheter for å kunne greie det i form av prevensjonsmidler og kvinners rett til selvbestemt abort.
Dessuten er det millioner av barn verden over som roper på en far og en mor. Hvorfor ikke ta seg av dem først og fremst, de som lever i en umulig livssituasjon?