fredag 18. oktober 2013

En ny tidsepoke?

Vi har nå passert sju milliarder mennesker på denne jorda og antallet øker for hver dag. Det betyr at vi fortrenger andre livsformer sine leveområder, særlig gjennom urbanisering. Samtidig ofrer vi mellom 8 og 30 prosent av all dyrkbar mark til fordel for produksjon av biodiesel som erstatning for fossilt brensel.
Avskoging av artsrike regnskoger med økonomisk utbytte som drivkraft utrydder livsformer i høyt tempo. Anslagsvis forsvinner 150 arter hver eneste dag.

Forsøpling av verdenshavene kjenner ingen landegrenser. En FN studie anslår at det på verdensbasis vil en million sjøfugl og 100.000 marine pattedyr komme til skade eller bli drept hvert år. Mange arter står derfor på lista over utryddelsestruet. I fjor slapp verden ut 34,7 milliarder tonn av klimagassen CO2, en økning på 3,1 prosent fra året før, opplyser GCP. At utslippene fortsetter å øke hvert eneste år, medfører en sikker vei mot svært alvorlige klimaendringer. FNs klimapanel med sine solide forskningsresultater levner ikke lenger noen som helst tvil.
 
Fanerozoikum er den yngste av jordas tidsepoker som startet for 542 millioner år siden, hvilket utgjør 12% av jordas alder. Det vil si den epoken der det aller meste av jordas ulike livsformer har blitt utviklet.
Mange forskere mener nå at menneskeskapte påvirkninger har forårsaket en ny geologisk epoke. Den nye epoken har tilogmed fått sitt navn; Antropocen, etter de greske ordene for menneske og ny.

Siste gang nesten alt liv ble utryddet var for 65 millioner år siden da en asteroide slo ned på Yucatan halvøya. Ildstormen som oppsto dekket hele kloden med røyk og sot. Dinosaurene måtte også bukke under.
Redaktøren i Internettforlaget, Inge Bakke, sier det slik:
- Overalt har mennesket utnyttet naturen til sitt formål på en måte som er helt ny i livets utviklingshistorie. Denne menneskelige suksess har gått hardt ut over andre livsformer. I løpet av fanerozoikum kjenner vi til fem tidligere perioder med massedød av arter. Vi er nå inne i den sjette. Denne gang er det mennesket som er årsaken. (http://www.internettforlaget.no/)

Da mennesket startet med jordbruk for rundt ti tusen år siden, ble natur og miljø påvirket gjennom menneskets kultivering.
Dersom vi sammenligner tidsepoken på 542 millioner år med ett døgn, så vil ti tusen år tilsvare 1,6 sekunder.
I løpet av knappe to sekunder har vår art klart å bygge ned den planeten som ga arten «livet». Vi har skaffet oss kunnskap om årsakene, vi har kunnskap om hva som må gjøres for å unngå en fullstendig kollaps i jordas økosystemer. Allikevel makter vi ikke å ta til vettet!

Allerede i 1964 lanserte professor Kenneth Boulding begrepet romskipsøkonomi med henblikk på at vi har bare en planet med begrensede ressurser. Allikevel er det cowboyøkonomien som fortsatt rår, den som stimulerer til bruk og kast, den som tror at økonomisk vekst kan fortsette i det uendelige.
Ikke rart vi får en regjering her til lands bemannet med vår tids cowboys!

 
ps. Jeg setter pris på kommentarer, men bruk helst kommentarfeltet tilhørende bloggen her.  Da kan du også være anonym om ønskelig...:) ds

Ingen kommentarer: