fredag 27. oktober 2017

STOLTENBERG og STØRE må stilles for krigsforbryterdomstolen!













Inspirert av «Den arabiske våren», med revolusjonen i Tunisia og Egypt, startet opprøret i Libya februar 2011. 
Opprøret var rettet mot regimet til diktator Muammar al-Gaddafi som utviklet seg til en ren borgerkrig. Libya var på den tiden et av de mest velutvikla land i Afrika, en velferdsstat med gratis skole og utdanning, samt et godt utbygd helsevesen. 
Libya hadde det tredje største BNP per innbygger i Afrika. Årsaken til rikdommen lå i landets store oljereserver kombinert med det lave befolkningstallet på 6,4 millioner innbyggere (jmf. Norge).

Da Gaddafi overtok makten stengte han alle amerikanske og britiske militærbaser og nasjonaliserte utenlandske oljeinteresser og annen kommersiell virksomhet. Det ble kjent at Libya satt på 143 tonn gull og en tilsvarende mengde sølv som skulle brukes til å etablere en afrikansk valuta uavhengig av dollar og euro. 
Resultatet ble at USA, Frankrike og Storbrittania angrep Libya 19. mars 2011. Drømmen om å innføre gull-dinaren som en selvstendig afrikansk valuta tok Gaddafi med seg i graven da han ble avlivet 20. oktober, og det på en måte som ville ha vekket raseri i Dyrebeskyttelsen dersom han hadde vært en hund.

22. mars 2011 vedtok statsminister Jens Stoltenberg å slutte seg til angrepet mot Libya, og det uten et eget regjeringsmøte eller debatt i Stortinget.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre uttrykte skepsis. Da får han en telefon fra USAs utenriksminister, Hillary Clinton, som forteller Støre hvor skapet skal stå. Stoltenberg og Støre orienterer de øvrige partiledere på SMS! Ingen legger ned veto!
24. mars blir seks F-16 kampfly forflyttet fra Bødø til NATO-basen Souda Bay på Kreta. Allerede samme dag ble de første norske bombene sluppet over Libya.

USA overlot regien til NATO som sørget for å slippe i alt 7700 bomber over Libya.
Norge var blant de land som gjennomførte flest angrep med rundt 600 bomber.
USAs president og fredsprisvinner Barack Obama betegnet den norske innsatsen som «slagkraftig og verdifull». Statsminister Stoltenberg var «...glad for at bombingen av Libya ga norske jagerflygere reell trening i kamp».
De norske pilotene fikk fritt spillerom til å bombe det de syntes så mistenkelig ut. Statoils oljeraffineri syntes ikke mistenkelig, derfor ble det ikke bombet... Hvor mange tusen sivile, kvinner og barn, som ble drept av norske bomber vet vi ikke. Men pilotene måtte gå i psykoterapi da de kom hjem, det tar på å drepe artsfrender. Debriefing kalles det også...

Libyas infrastruktur er i dag rasert og økonomien satt flere tiår tilbake. Landet herjes av ulike maktgrupper og har blitt et eldorado for menneskesmuglere og treningsleire for IS sine soldater. 
Frankrikes tidligere president, Nicolas Sarkozy er nå anmeldt for krigsforbrytelser til Den internasjonale straffedomstolen i Haag. Han ga også ordre om å bombe Libya uten et parlamentarisk mandat. 
Lokket på saken er i ferd med å åpnes og Sarkozy vil snart få følge av Stoltenberg og Støre. Og med det vil verden ta et viktig steg framover!

Ingen kommentarer: