mandag 7. desember 2020

JAMEN, DET BARE ØKER!

... og det til tross for alt vi vet, til tross for all verdens vitenskap ...

Vi vet at når olje, kull og gass, det som kalles fossilt brensel, brenner avgir det gassen karbondioksid. Gassmolekylet består av ett karbonatom og to oksygenatomer, CO2. Selve forbrenningen er en kjemisk reaksjon som skjer ved en temperatur rundt 300 grader Celsius der hvert karbonatom i materialet binder til seg to oksygenatomer, C + O + O = CO2. Og siden oksygen er et tyngre atom enn karbon vil COmolekylet veie 2,32 ganger mer. Det betyr at når 1 kilo bensin forbrenner blir det avgitt 2,32 kilo karbondioksid. I menneskekroppen forbrenner karbonet ved 37 grader.

Vi vet at planter absorberer karbondioksid fra lufta til bruk i sin fotosyntese som får planten til å vokse. Dette brukes som et argument for at CO2 utslipp er bra.

Men når utslippene overstiger det som verdens skoger og planter makter å absorbere, vil overskuddet havne i atmosfæren. Paradoksalt reduserer vi planetens skogarealer i stedet for å øke dem, hvilket burde være det logiske valget. Bare hittil i år har vi hugget og brent ned netto 5 millioner hektar med skog, fortrinnsvis regnskog. Det tilsvarer et område på størrelse med Finnmark fylke eller 23 Vestfold fylker.

Vi vet at i atmosfæren funker COsom en bremsekloss på jordas varmeutstråling, det som vi kaller drivhuseffekten. Jo mer CO2, sammen med andre drivhusgasser, jo mindre varme slipper ut i verdensrommet, hvilket fører til at klima blir varmere her på jorda. Et varmere klima fører til at mange arter ikke makter å omstille seg og dør derfor ut. Et varmere klima fører også til en økning i ekstremvær som gir flom, erosjon, tørke, ørken etc.

Alt dette er nå felles kunnskap for verdens befolkning, og for alle verdens regjeringer og ledende politikere. En naturlig reaksjon ville være å slå alarm og sette på samtlige bremseklosser som kan redusere utslippene, men...

Men tvertimot så fortsetter utslippene til atmosfæren å øke som nå har passert 55,6 milliarder tonn CO2 ekvivalenter. Største bidragsyter i så måte er Kina og India - i volum. Men sett i forhold til folketallet ligger vi sjøl helt i verdenstoppen med våre 10 tonn per innbygger per år. USA leder med 17 tonn, Kina med sine 1,4 milliarder mennesker havner på 7 tonn, India på 2 tonn, og hver verdensborger står ansvarlig for rundt 7 tonn utslipp hvert år i gjennomsnitt.

Og antall kullkraftverk med sine utslipp av klimagasser bare øker globalt sett, 121 nye er under bygging i Kina, 37 i India og 9 i Japan + + +.  Kinas største kullkraftverk, Shenhua, spyr ut 6 ganger mer klimagasser enn Norges årlige utslipp på 50 millioner tonn. Installert effekt er på 9000 MW, nesten fire ganger større enn kapasiteten til Norges 800 vindturbiner som er utplassert i norsk natur, men som leverer kun 4 prosent av Norges strømproduksjon.

Unnskyld at jeg spør, men er dette norsk klimapolitikk?

Ingen kommentarer: