torsdag 31. desember 2020

Jeg har også et NYTTÅRSFORSETT! - JEG?

Jeg som bor i verdens rikeste land?  Jeg som har verdens høyeste allmennutdanning?  Jeg som har ytrings- og organisasjonsfrihet?  Jeg som har rett til frie, demokratiske valg?  Jeg som vet?

Hva jeg vet:

# «Økte temperaturer som følge av klimaendringer og rovdriften på naturressurser gjør at vi mister natur i et tempo som ikke har skjedd på millioner av år».

# «Mennesket har endret 75 prosent av jordas isfrie landområder gjennom beslag av arealer, nedbrenning av skog, erosjon, flom og ørkendannelse».

# «Verdenshavene er sterkt forurenset som et sted der menneskene tømmer søppelet sitt, særlig plast og mikroplast truer havets dyreliv».

# «85 prosent av planetens våtmarksområder er allerede ødelagt som et av verdens mest biologisk produktive områder med sin rike flora og fauna».


# «En million arter av dyr, planter og insekter, står i fare for å bli totalt utryddet. Arter som har eksistert gjennom millioner av år, men som mennesket nå fjerner i løpet av noen tiår».

FNs generalsekretær: «Verdens ledere må erklære krisetilstand i forhold til klima og ødeleggelsen av natur!».

Javel, krisen er velkjent og vitenskapelig dokumentert. Det store spørsmålet er hvordan bekjempe den. Vi vet at medisiner kan senke feberen og lindre smerte, men ikke alltid stoppe selve sykdommen.

I følge diagnosen skal en medisin redusere utslippene av klimagasser i den hensikt å hindre økt oppvarming av jorda vår. Dessverre virker ikke medisinen. Utslippene øker for hvert år til tross for all satsing på såkalt fornybar energi med vindturbiner og el-bil batterier. Såkalt, fordi produksjonskjedene forårsaker ytterligere store arealinngrep med enorme miljøødeleggelser, med økt energiforbruk sammen med forurensning og klimagasser. Medisinen forverrer sykdommen!

Vi må nok gå grundigere til verks og kartlegge hele pasientens sykdomsbilde med årsak i den genetiske arven. Den som sa; - skal du overleve så drep det som rører seg og et det! I moderne språkdrakt blir det å øke forbruket, øke profitten, øke formuen, øke BNP etc.

Og mennesket har utviklet et økonomisk system som sørger for nettopp det med sin appell til egoisme og grådighet sammen med likegyldighet til konsekvensene, de som veltes over på kommende generasjoner. Systemet er døpt Kapitalisme, en type -isme som er dømt til å vokse eller dø.

Men takket være vår bevissthet og vitenskap innser vi nå at arten Homo Sapiens/Det kloke menneske eksisterer som en parasitt på sin egen jord. Og da er det håp. Først da tvinges vi til å organisere produksjon og forbruk på en helt annen måte, nemlig en levemåte som kalles symbiose, et samarbeid med planetens natursystemer, det vi forstår med bærekraft! (bare det ikke er for seint...)

Og nyttårsforsettet?

Jeg skal bruke hver ledige stund til å kjempe mot den kriminelle Tvangsveksten for å erstatte den med en klok forvaltning av jorda vår, av den enkle grunn; Vi har bare en planet! 
Blir du med?

Ingen kommentarer: