torsdag 6. oktober 2022

HAR DERE SOVET I TIMEN? - eller JUGER dere? - del 1/3

Ledende politikere tar beslutninger

på vegne av oss og verden, pakket inn i glanspapir med avsenderen «Det grønne skifte»

Men gang på gang får vi dokumentert at vindturbiner, solcellepaneler og hydrogen koster mer i naturressurser, produksjonskostnader og klimagasser enn det «folk flest» blir servert som klimavennlig teknologi.
Vi starter med hydrogengass, H2 som produseres med i hovedsak to metoder, elektrolyse og damp-reformering av metan CH4.

ELEKTROLYSE med likestrøm

Globalt utvinnes det kun 4 prosent med denne metoden. Selve metoden er «klimaren» under selve produksjonen, men krever enormt store mengder elektrisk energi. Elektrolysen er derfor indirekte en klimapådriver.

Selve elektrolysen gjøres ved å sende to elektroder med likestrøm ned i et kar med vann, i en såkalt elektrolytt. Siden vann er sammensatt av positive og negative ioner blir molekylet H2O spaltet i to, i negativt hydrogen og positivt oksygen. Den omvendte reaksjonen skjer med et smell når gassene forenes og antennes, det vi kaller knallgass.

Hvor effektiv er denne metoden?

Det kreves 50-55 kWh for å produsere 1 kg hydrogengass som avgir 33 kWh. Vi må altså produsere 55 kWh med hydrogen for å kunne bruke 33 kWh med strøm! En samlet virkningsgrad på ca 33 %.
Vil du kommentere?

Omtrent all verdens hydrogengass

produseres med damp-reformering av naturgassen metan CH4, som avspalter hydrogenet med en katalysator i en kjemisk syntese ved en temperatur på 800 grader C.
Metoden avgir store mengder karbondioksid til atmosfæren. For hvert tonn hydrogen som blir produsert avgis det 8 tonn CO2, åtte tonn klimagasser!

Norge produserer 225.000 tonn hydrogen i året, nær 2 millioner tonn CO2I følge NVE vil det kreve 11,25 TWh dersom det samme volumet skulle blitt produsert med elektrolyse. Det er i underkant 10 prosent av Norges totale strømforbruk, det samme som all samlet vindkraftutbygging her i landet, med 1164 vindturbiner fordelt på 53 vindparker!

https://energiognatur.no/hydrogen-som-energibaerer-har-ingen-relevant-funksjon-i-norge/

https://energiognatur.no/wp-content/uploads/2021/08/kp4_4_1_energinatur_Hydrogen-som-energibaerer-har-en-marginal-funksjon-i-Norge.pdf
https://cicero.oslo.no/no/artikler/hva-er-hydrogen
https://enerwe.no/hydrogen-nve/dette-bor-du-vite-om-gratt-blatt-og-gront-hydrogen/337483


Ingen kommentarer: