fredag 30. juni 2017

Vår gudløse moral.

Skapelsen fant sted i løpet av seks dager for omtrent 4000 år før vår tidsregning (fvt). 
Fram til år 1200 f.Kr. levde mennesket uten peiling på normer og moral. Men da dukket heldigvis Moses opp og fylte tomrommet i hodet på folk med påbud og forbud, takket være de ti bud som Moses fikk diktert av Gud.
Dette er bibelsk lære, og Moses regnes som en av de største profeter innen både Jødedom, Kristendom og Islam. Greit.
Det som ikke er greit er at denne «læren» forkynnes den dag i dag, og det av prester med flere års høyere utdanning og med statlig gasje. Enda verre er det at ungene våre i skole, i bedehus og i et mylder av menigheter blir lært opp i den samme «læren» med et totalt fravær av bevismateriale og «common sense».

Finnes det et alternativ? 
Ja heldigvis, gjennom genetikk og millioner av fossiler kan vi beviselig slå fast at mennesket er mye eldre enn 6000 år. Vi har utviklet oss på tilsvarende måte som alt annet liv gjennom evolusjonens naturlig utvalg. Og det naturlige utvalg er i forhold til kampen for tilværelsen, kampen for å overleve.
Siden vi er ganske så hjelpesløse som enkeltindivider i naturen, ble det nødvendig å utvikle et samarbeid med andre. Vi ble et flokkdyr. Andre arter har også funnet den geniale løsningen, som ulver, aper og elefanter. 
Men når flere individer skal virke og leve sammen vokser det fram behov for regler. Hvordan skal flokkens medlemmer oppføre seg for at flokken skal fungere og bestå?

Og steinalderflokken var så liten at den var gjennomsiktig. Alle kjente alle, og alle kunne kontrollere hverandre. Som idag ble menneskene født forskjellig med ulike egenskaper og talenter. Noen hadde anlegg for jakt, noen var flinke til å sanke, noen kunne tilberede klær, andre laget redskaper etc.  Således hadde steinalderflokken ingen å miste.  Det var viktig å ta vare på hverandre.  Omsorg og empati ble utviklet som en nødvendig egenskap i forhold til flokkens samhold og overlevelse, sammen med normer og regler for adferd. Og det lenge før Moses og Jahve dukket opp.

Dersom et medlem av flokken falt for fristelsen til å berike seg sjøl på bekostning av de andre, ville det føre til at flokken fikk mindre å dele.  Sånn kan vi ikke ha det, og normen blir: Du skal ikke stjele! 
Når et medlem av flokken har oppdaget en god fiskeplass, men holder den hemmelig for de andre, går en verdifull ressurs tapt for hele flokken. Sånn kan vi ikke ha det og påbudet blir: Du skal ikke lyve! 
En konflikt mellom flokkens medlemmer måtte ikke føre til tap av verdifull kunnskap og ferdigheter, ergo blir loven: Du skal ikke slå ihjel!
Steinaldermennesket utviklet regler for adferd som vi i dag kaller moral med samvittigheten som veileder for individets moralske nivå, fra god til dårlig.

I følge Bibelen førte Moses israelittene ut av Egypt og til det landet som fløt av melk og honning, Kaanan. Nomadefolket slo seg ned der og ble jordbrukere med sine eiendommer som krevde gjerder og voktere. Da er det kanskje forståelig at resten av de ti bud handler om å beskytte hans eiendom, hans husdyr, hans arbeidsfolk og hans hustruer. 
Det var kanskje ikke helt tilfeldig at slike bud kom akkurat på den tiden, og det av Herren himself...?

Ingen kommentarer: