fredag 29. mai 2020

HVA SLAGS LAND VIL DU HA?


Tenk deg en folkeavstemning der du skal være med å avgjøre Norges forhold til våpenproduksjon, våpeneksport og krig.  
Du vet jo at bare i løpet av de siste 30 år har Norge deltatt i åtte kriger: Gulfkrigen mot Irak, invasjonen i Somalia, krigen i Bosnia, Kosovokrisen, Irakkrigen, krigen i Mali, den 19 år lange krigen i Afghanistan, krigen mot Libya. 
Den siste var mest grusom der Norge og USA la Libya i ruiner med titalls tusen drepte sivile. Norge sendte seks F-16 kampfly som slapp 600 bomber der pilotene sto fritt til å velge bombemål. 
De tok visst feil noen ganger av fienden og folk i bryllupsfest, tok feil av barneskoler og våpenlagre. Det er jo menneskelig å feile... 
Bombingen ble beordret av daværende statsminister Jens Stoltenberg (AP). 
Er det greit for deg?

Som kjent er Norge et NATO medlem, North Atlantic Treaty Organization, grunnlagt av 12 land i 1949 som en forsvarsallianse. Den gangen var fienden Sovjetunionen, en union som ble oppløst i 1991. Men NATO ble ikke nedlagt, tvertimot. NATO har vokst til 30 medlemsland med en militær kapasitet 15 ganger større enn fienden, Russland. Tidligere statsminister Jens Stoltenberg (AP) er NATOs øverste leder. USA og NATO bedriver nå en enorm militær styrkeoppbygging i Europa med stadig flere soldater, flere atomvåpen og flere militære baser langs grensa til Russland. 
Er det greit for deg?

Medlemskapet forplikter og Solberg regjeringa legger til rette med penger, våpen og med «landet sitt». 
USA utvider stadig antall soldater og antall militære øvelser her i landet. 
Nå øver de amerikanske bombeflyene av typen «B-1 Lancer» sammen med våre F-35 kampfly i angrepsformasjon over norsk og svensk luftrom. Opprinnelig var det forbud mot atomvåpen på norsk jord. Men nå tillater regjeringa at bombeflyene bærer atomvåpen, og det samme med de amerikanske atomdrevne ubåter som får legge til kai i Tromsø.
Er det greit for deg?

I forhold til miljø og klima er det greit å vite at et F-35 kampfly bruker under marsjfart drøye 70 liter drivstoff i minuttet. Med full tank vil flyet kunne være 2 timer i lufta med en rekkevidde på 2000 km. Flyet har da avgitt 19,5 tonn klimagasser til atmosfæren. 
En bensindrevet bil med et forbruk på 0,75 liter per mil må kjøre omtrent 26.000 km før samme mengde utslipp av karbondioksid. 
Er det greit for deg?

Norge har gjennom flere år trosset forbudet mot å selge våpen direkte til krigførende land som for eksempel til Saudi-Arabia med sin bestialske krigføring mot det lutfattige nabolandet Jemen, godt hjulpet av USA. 
Nå selger Norge krigsmateriell indirekte via De forente arabiske emirater og til Qatar med eget salgskontor i Abu Dhabi. Sett i forhold til folketallet ligger nå «fredsnasjonen Norge» som nummer to i verden som våpeneksporterende land, riktignok et godt stykke bak USA.
Er det greit for deg? 
Er det greit at Norge har blitt en krigsnasjon som et lydrike under USA?

Ingen kommentarer: