tirsdag 3. november 2020

«MAKE AMERICA GREAT AGAIN»

Det er vel å ta hardt i når Amerika vitterlig består av to verdensdeler, Sør- og Nord-Amerika!

Presidenten som nå er på valg er kjent for å tale med store bokstaver, så han mener nok bare sitt eget land, United States of America, USA. Derimot har det samme landet sørget for at de øvrige land i verdensdelen ikke har fått muligheten til å vokse seg store. Fargerevolusjoner, sabotasjer, sanksjoner, regimeskifter til fordel for USA regissert av CIA, eller direkte militære angrep sørger for å holde andre land nede, særlig hvis de kan defineres som sosialistiske, et slikt som Venezuela for eksempel. USA er som kjent kapitalismens flaggskip.

Joda, USA var stor engang, som årene etter andre verdenskrigens slutt i 1945. USA hadde ikke fått ei eneste bombe på egen jord, alt var intakt av industri og infrastruktur. Og det i motsetning til resten av verden med land som mer eller mindre lå nede med brukket rygg. Selvsagt ble menneskeliv ofret, 518.000 US soldater måtte bøte med livet, 0,4 prosent av befolkninga. Allikevel er det et relativt beskjedent antall sammenlignet med mange andre land, for ikke å snakke om Sovjetunionen, fortrinnsvis Russland, som mistet over 27 millioner mennesker, 16 prosent av befolkninga.

Under krigen hadde industrien gått for fulle mugger, spesielt krigsindustrien selvsagt, men med freden kom også de tomme ordrebøkene. USAs utenriksminister, George Marshall løste krisa med en genistrek, kjent som «Marshallhjelpen». Dollarpressa gikk for fullt og USA drysset dollar over 15 vest-europeiske land, inkludert Norge. Med en markert økt kjøpekraft kunne gjenoppbygginga etter krigens ødeleggelser skyte fart med varer kjøpt fra USA, inkludert «krigsvarer». Hjelp til selvhjelp blir det også kalt, eller en såkalt vinn-vinn situasjon...

I årene som fulgte etter 1945 ble USA great med sterk økonomisk vekst og med innovasjon på nær sagt alle områder, spesielt innen våpenteknologi. President og general Eisenhower advarte allerede i 1961 mot våpenindustriens store innflytelse på landets økonomi, kjent som «the military-industrial complex». Advarselen ble ikke tatt til følge og USA ble "dømt" til kriger, fargerevolusjoner og konflikter over store deler av verden. Det koster penger, hvilket skulle føre til den nedturen som landet opplever i dag.

I dag er USA sunket ned i en bunnløs gjeld til utlandet som har passert utrolige 25.000.000.000.000 dollar, 25 billioner. Paradoksalt er Kina største kreditor med 17 prosent. Hele BNP, (GDP) er satt i pant, og gjelden øker for hver dag. Det skyldes ikke minst presidentens militære opprustning med et militært budsjett som er nesten tre ganger større enn Kinas og 11 ganger større enn Russland sitt.

Når 20 prosent av USAs befolkning lever på eller under sultegrensa, 65 millioner, som holdes i live gjennom hjelp fra humanitære organisasjoner og matkuponger fra det statlige SNAP programmet, skal det jaggu mye til for å gjøre dette landet great again.

Men det er selvsagt forsøket verdt...

Ingen kommentarer: