søndag 24. januar 2021

Det største SVIKET i MENNESKETS historie!

 I den gamle bondekulturen gjaldt en uskreven lov; Du skal overlate gården til den nye generasjonen i en bedre stand enn da du sjøl overtok den!

Men i vår moderne kultur skjer jo det motsatte! Og det er ikke lenger mulig å unnskylde seg med at «jeg visste ikke!».

Det hagler med informasjon om «gårdens tilstand» hver dag, året gjennom. Vi vet om økologiske sammenbrudd, om klimakrisa, om miljøkrisa, om utryddelsen av arter i fauna og flora. Så hvorfor gjør vi ikke noe med det?

Vi som har alle muligheter, vi som har verdens høyeste allmennutdanning, vi som lever i et samfunn med ytrings- og organisasjonsfrihet, vi som har tak over hodet og mat i kjøleskapet, vi som lever i et samfunn med frie demokratiske valg. Vi har alt! 
Vi som har alt, unntatt solidaritet med vårt eget avkom! Hvorfor?

Det bør jo være gjenstand for all verdens forskning, for vitenskapelig undersøkelse, gjerne med tittelen; Hvordan arten Homo Sapiens (Det kloke menneske) systematisk ødelegger sitt eget livsgrunnlag.
Man skulle jo tru at egentlig vil ikke arten det. Man skulle tru at den nålevende generasjonen vil helst overlate gården i god stand, ja kanskje i en enda bedre tilstand. Eller?

Men når vi da ikke gjør det må det vel bety at vi er underlagt krefter som hindrer oss.
Og det er det jo. Fra barnsben av er vi lært opp til at forbruk og rikdom skal gå bare en vei, nemlig oppover. Reklameindustrien sørger for at det hele tiden er noe å strekke seg etter. Omsetningen skal øke, profitten skal øke, aksjeverdien skal øke, BNP skal øke.

Samtidig er det jo en logisk konklusjon for et samfunn underlagt et økonomisk system som er dømt til å vokse eller dø. 
Og folket godtar det, nesten alle... Det synes som vi trur at det er en naturtilstand. Eller er vi blitt så apatiske at vi bare dyrker Den hellige, alminnelige likegyldighet?

Noen land tar imidlertid grep og avslører de «profitable sannheter», Singapore for eksempel. Det søkkrike landet forbyr nå Tesla og elbiler med begrunnelse i at produksjonen av disse bare forsterker klimakrisa. I stedet satser Singapore knallhardt på kollektive transportløsninger.

Det lille fjellandet Bhutan er det første i verden som nedfelt i landets konstitusjon pålegger sitt folk om å beskytte natur og miljø, Det er også Bhutan som har byttet ut BNP med BNL som mål på landets velstand. BNL? = Brutto Nasjonal Lykke! Lykke erstatter produkt! 
Vi har åpenbart noe å lære!

Men i vår moderne, vestlige kultur heter det; Du skal bruke og forbruke så mye du orker og forøvrig gi blaffen i hva slags tilstand gården er i, den som du skal overgi til din neste generasjon!
Akkurat det vil garantert historia dømme som menneskehetens største svik, nemlig sviket mot sitt eget avkom!

Ingen kommentarer: