tirsdag 26. januar 2021

(oppdatert) HVOR ILLE KAN DET BLI?

 Mennesket skiller seg fra dyra ved at vi evner å løse problemer - vi observerer, måler, veier, teller, vurderer, konkluderer – og handler.

Den egenskapen reddet oss fra den globale fiskedøden i våre vassdrag og innsjøer på 90 tallet, det som skyldtes sur nedbør, det vil si regn iblandet svoveldioksid fra kullkraftverkene. Mennesket løste problemet ved å utvikle effektive filtre som hindrer svovelet til atmosfæren, sammen med kalking.

Et annet positivt eksempel er oppdagelsen og reparasjonen av det store hullet i ozonlaget med årsak i utslipp av KFK-gasser til atmosfæren. Ozonet beskytter livet på planeten ved å redusere UV-strålingen fra sola. 
Verdens ledere samlet seg i Montreal og ble enige om å forby disse gassene som enkelt kunne erstattes av andre kjemikalier 

(ref. Montrealprotokollen vedtatt 16.09.1987).











Så hvorfor kan vi ikke enkelt stoppe de globale trusler vi står overfor i dag, slike som klimaendringer, miljøvandalisme og sammenbrudd i en rekke økosystemer? Hva er forskjellen på disse problemer og de to positive eksempler?







Jo, forskjellen er at både sur nedbør og utslipp av skadelige gasser kunne løses enkelt rent teknisk, uten krav til endring av verken livsstil, forbruk eller økonomisk vekst.

Vår tids globale utfordringer er nemlig knyttet til selve samfunnssystemet. Et system som opprettholdes og drives med en økonomi som krever kontinuerlig vekst i produksjonsvolum, i forbruk og i kapitalakkumulasjon, en kontinuerlig kamp for økte formuer og større profitt.  
Vi kaller det KAPITALISME.

Den kapitalistiske markedsøkonomien, i motsetning til en styrt PLANØKONOMI, fører til resesjoner og konkurser dersom kapitalakkumulasjonen og profitten synker, dersom Brutto Nasjonal Produktet, BNP, viser røde tall.
Det må regjeringer unngå for enhver pris, ellers vil arbeidsledighet, prisøkninger og inflasjon kunne føre til sosial uro og politisk opprør!

Hva gjør politikerne da?
Som et mantra messer de KLIMA, klima, klima, og setter i gang en "nødindustri" som skal berge profitt og kapital for kapitalistene, subsidiert med våre skattepenger!  En industrigren som avgir større mengde klimagasser en det den skulle redusere med et kriminelt angrep på natur, miljø og ressurser!
Her et eksempel:
 
Svaret er en subsidiert vindkraftindustri.
At vindturbinen i seg sjøl er en primitiv, ineffektiv «energiomformer» er allerede kjent for de fleste. 
Men hvor mange trengs dersom vi skal erstatte den fossile energien? 
La oss ta den Europeiske Union som eksempel. 
Dersom EU skal erstatte energien i den naturgassen som importeres fra Norge må det bygges 135.000 vindturbiner, hver med en høyde på 210 meter ≈ to fotballbaner på høykant (ref. enerwe.no).
Skulle EU droppe gassen helt, hvilket er det politiske bedrageriet som markedsføres, må den erstattes med 540.000 vindturbiner på land, eller 180.000 gigantturbiner i flytende havvindparker.
Ikke nok med det, men vindkraftenergien trenger backup. Hvordan da?
Jo, det er faktisk slik at en vindturbin trenger vind for å omforme vindens energi til elektrisk energi...

Produksjonsfaktoren i Tyskland er nede på 20 prosent, hvilket tilsvarer en reell driftstid på 365 dager * 0,2 = 73 dager i løpet av et år! (Norge, 26 prosent).
Hva skal man da gjøre resten av året?
Tja, enten får tyskerne fryse eller så må de skaffe backup energi fra andre kilder – kullkraft? - bioenergi? - kjernekraft?

Dette vanvittige vrøvlet om «grønn omstilling» ved hjelp av vindkraft tres nedover hodene på et bevisstløst folkeferd enten de kaller seg tyskere eller nordmenn!

Men hva så? Hva skal vi gjøre?
Jo, vi må ta i bruk de egenskaper som nettopp skiller oss fra dyra. Det betyr å tilpasse menneskeskapt produksjon og forbruk til den planeten vi vitterlig bor på, til planetens egne naturlover!

Det betyr at arten Homo Sapiens lærer seg å leve her på jorda i en tilstand og med en utvikling som er bærekraftig! Noe som også kalles å sette tæring etter næring. Det betyr mindre kvantitet, men større kvalitet – garantert!

Og hva skjer dersom vi fortsetter i samme kursen? Mer av alt?

Ja, det får sannelig de svare på som klamrer seg til en fortsatt blind økonomisk vekst. En vekst som gjør vår art til parasitter på egen jord.
Det får de svare på; 
Hvor ille kan det bli? 


https://www.fn.no/om-fn/avtaler/miljoe-og-klima/fns-naturavtale
https://miljostatus.miljodirektoratet.no/tema/klima/globale-utslipp-av-klimagasser/
https://www.ntnu.no/gjaerevoll/naturkrisen

Ingen kommentarer: