lørdag 30. januar 2021

Sveinung Rotevatn (V); en TULLEBUKK?

 En politiker valgt av folket må tåle et folkelig uttrykk, særlig når han sitter i ei Høyreregjering som klima- og miljøminister fra «miljøpartiet Venstre» - og gjør hva da?

La oss slå av en prat med den unge mannen på 33 år som har fått den ansvarsfulle stillingen å være klima- og miljøminister i Solbergs Høyreregjering. 
Han har fått politisk makt til å redusere norske utslipp av klimagasser og beskytte det norske naturmiljøet. Eller?

Spesielt vanskelig må det være når regjeringas egen politikk bidrar til økte utslipp av klimagasser og reduserer vårt naturmiljø. Han har forøvrig gitt ut ei bok med tittelen «Liberalisme på norsk», hvor han presenterer sitt politiske ståsted...
Men ok, vi får høre hva statsråden har å si.

Alle installasjoner på den norske sokkelen er i dag sjølforsynt med energi fra den naturgassen som pumpes opp. Nå skal den erstattes med strøm fra land. Hvorfor?

Fordi regjeringas
Klimaplan for 2021-2030 krever drastiske kutt i utslipp av klimagasser, som Norge har forpliktet seg til i samråd med EU. Vi har bare tre år på oss så skal elektrifiseringa være gjennomført, og det med fornybar energi i form av vindkraft.

Hvor mange mil med kabler, og hvor mange trafostasjoner, vil det innebære, samt til hvilken kostnad?

Jeg har ikke fått opplyst hvor mange mil med kabler, eller hva det vil koste i kroner og øre. Men i følge Equinor vil det kreve en årlig energimengde på 18 TWh.

(1 terrawattime = 1 milliard kilowattimer ≈ det årlige strømforbruket til 50.000 husstander. Oslo sitt forbruk ligger på 9 TWh)

Med vindkraft? I følge NVE ble det i 2019 her i landet produsert 5,5 TWh med 800 installerte turbiner. Betyr det at vi trenger i alt 18:5,5 ≈ 3,3 ganger flere turbiner? Det vil si i alt 800x3,3 = 2640 vindturbiner? Altså 2640 – 800 = 1840 nye turbiner?

Ja, det er omtrent riktig, det vil si rundt 600 nye turbiner hvert år i de følgende tre år.

Jamen, når NVE beregner 800 meter anleggsvei for hver installert turbin, vil ikke alle disse nye fullstendig rasere norsk natur og miljø? 
Vi har nå 1000 turbiner som betyr 80 mil med anleggsveier allerede langs kysten og i fjellheimen. Er ikke det nok?

Det er totalt gitt 93 vindkraftkonsesjoner hvorav 42 vindkraftanlegg er i drift og 20 vindkraftanlegg er under bygging. Arbeidet er allerede godt i gang både med norske og utenlandske kontraktører.

Hvor mange kubikkmeter med gass blir frigjort når hele sokkelen er elektrifisert?
Blir den lagt til den gassen som allerede eksporteres til EU som i fjor utgjorde 226 millioner kubikkmeter standard oljeekvivalenter?

Eksakt hvor mange kubikk som blir frigjort vet jeg ikke. Men ja, den blir også eksportert til EU.

Men vil ikke EU bruke gassen, det vil si brenne den med tilhørende utslipp av klimagasser som igjen vil påvirke klima og miljø negativt?

Jo, det stemmer nok. Men det er ikke vårt ansvar hva EU gjør med gassen som vi selger til EU. Hvert land har ansvaret for sine egne utslipp. Og Norge reduserer sine ved å elektrifisere hele sokkelen!

Jamen, jamen...

Ingen kommentarer: