lørdag 27. august 2022

"ANTROPOCEN" - hva er det?

Antropocen

er foreslått som det nye navnet på jordas geologiske tidsalder, også kalt «Menneskets tidsalder». Og det fordi kloden vår har nærmest blitt ugjenkjennelig bare i løpet av noen få generasjoner, takket være vår menneskelige sivilisasjon. 

Leksikonet sier:


«Bakgrunnen for forslaget er at den menneskelige sivilisasjon nå preger miljøet i den grad at det avsettes tydelige geologiske spor på jorden. Av de viktigste miljøendringene som får konsekvenser for jordens geologi, er utryddelse av biologisk mangfold, klimaendringer, surhetsnivået i havet, det geokjemiske kretsløpet til fosfor og nitrogen og stor økning av arealbruk» 

Tapet av biologisk mangfold er tragisk og dokumentert i boka «Den sjette utryddelsen» av Elizabeth Kolbert, også som lydbok.

Hvor fort går det?

Vi fryser tidspunktet til kl. 12.00,
fredag 26.08.2022 og lar Worldometeret
telle i hektar for areal og tonn for volum:



Earth Overshoot Day

I år falt dagen på 28. juli. Fram til da har jorda regenerert seg sjøl, den har med andre ord vært bærekraftig. Etter 28. juli er vi snyltere på planeten vår, og vi forbruker ressurser som egentlig tilhører våre etterkommere.

«Mennesker bruker like mye økologiske ressurser som om vi levde på 1,75 jorder. Det økologiske fotavtrykket er den eneste beregningen som sammenligner ressursetterspørselen til enkeltpersoner, myndigheter og bedrifter med jordens kapasitet for biologisk regenerering»

Kommentar?




https://www.footprintnetwork.org/
https://snl.no/antropocen
https://www.nlb.no/boker/voksne/fag-og-fakta/naturvitenskap-og-teknologi/den-sjette-utryddelsen
https://www.worldometers.info/
https://www.overshootday.org/
https://www.overshootday.org/2022-calculation/


Ingen kommentarer: