søndag 21. august 2022

ØKONOMISK VEKST – energi og klima...

Sant:

De fleste land tilstreber økonomisk vekst, bare med ulike systemer og ideologi. Alternativet er konkurser, resesjoner og økonomisk depresjon. Kinas tidligere kommunistleder Dèng Xiǎopíng, sa det slik: «Fargen på katta er av mindre betydning så lenge den fanger mus»

Dømt til økonomisk vekst?

JA, men på ulik vis.  Den største forskjellen finner vi mellom USA og Kina. I USA er produksjonsmidlene på private hender, privatkapitalisme, som også forvalter profitten og formuene. Verdens ti rikeste personer finner vi således i USA som besitter en formue på 1.500 milliarder dollar, langt større enn Oljefondet. På den andre siden er 20 prosent, 60 millioner amerikanere, avhengig av statlige matkuponger for å overleve, jmf. SNAP.


Kina er produksjonsmidlene på statlige hender og styres med en politisk økonomi, demokratisk valgt av den nasjonale folkekongressen med sine 3000 medlemmer.

Kina kan derfor bestemme politisk hva overskuddet skal gå til. Derfor har Kina kunnet løfte 800 millioner mennesker ut av fattigdom.

Russlands økonomiske system ligner mest på det norske og nordiske, kalt blandingsøkonomi, med sosialdemokratiske regjeringer.
Russlands økonomiske overskudd har styrket landets velferd betraktelig, der særlig pensjonistene er prioritert.

Energi:

All økonomisk vekst krever økt forbruk av energi. 

OBS!  Såkalt fornybar energi i form av vind- og solenergi, vindturbiner og solceller, er forlengst avslørt som en type industri som først og fremst skal tilfredsstille behovet for økonomisk vekst med økte kapitalinvesteringer og økt sysselsetting. Fornybar teknologi og produksjon avgir mer klimagasser enn den reduserer. Det vet vi, enten de kaller seg amerikanere eller kinesere!

Det er bruken av fossil energi som øker, som igjen øker volumet av klimagasser, som igjen fører til et varmere klima.


Hva kan vi gjøre?

Igjen dukker den opp, «Sannhetens øyeblikk», den som sier at "vi må sette tæring etter næring" og det med bærekraft som parameter. Vi har mat og ressurser til alle på denne jord, det er kun snakk om rettferdig forvaltning.

Men har vi politikere som ser alvoret, som har tilstrekkelig vett og forstand? Foreløpig ser det dårlig ut, men det er her vi kommer inn, du og jeg, nemlig å velge de politikere som trengs. Men vær nøye med å sjekke om de har ryggrad!


https://miljostatus.miljodirektoratet.no/tema/klima/globale-utslipp-av-klimagasser/
https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg3/
https://snl.no/kapitalisme
https://snl.no/Kinas_politiske_system
https://no.wikipedia.org/wiki/Den_nasjonale_folkekongressen
https://jawabsoal.live/baca-http-snl.no/Russland
https://energiogklima.no/klimavakten/fossilavhengigheten/

Ingen kommentarer: