fredag 19. august 2022

HVOR ILLE KAN DET BLI? Vi brenner - Vi flommer - Vi tørker

 Vi vet:

Klimagasser kalles de gasser som reduserer varmeenergiens evne til å returnere tilbake til jordas atmosfære. Varmeenergien vil da øke i biosfæren, i det globale økosystem, klima blir varmere. 

Hvor mye?

I 1970 var utslippene av klimagasser på 24,6 milliarder tonn CO2 ekvivalenter. I 2019 var de steget til 52,4 milliarder tonn, over en dobling på bare 20 år. CO2 ekvivalenter betyr at samtlige klimagasser blir regnet om til CO2, karbondioksid. Øvrige klimagasser er metan, lystgass, f-gasser m.fl. Rent karbondioksid har nå et volum på 36,2 milliarder tonn, og øker år for år.

Hvordan måler vi?

Det er tusenvis av målestasjoner over hele verden der vulkanen på Mauna Loa på Hawaii er valgt som den internasjonale målestasjonen for global atmosfærisk CO2 nivå. Karbondioksid kan du måle sjøl med et enkelt instrument som koster omtrent tusen kroner i butikken, det måler mengden i ppm = parts per million.

Hva er CO2?

Alt som brenner avgir gassen karbondioksid, det er en kjemisk prosess i selve naturen. Plantene våre bruker CO2 i den kjemiske prosessen som kalles Fotosyntese, der blir CO2 + vann ved hjelp av solenergi omdannet til glukose og oksygen. Glukose er grunnlaget for all næring, og oksygenet forbrenner glukosen slik at vi får energi til å leve, det vi kaller forbrenning eller ånding.

Da er jo CO2 bra?

Javisst, i balanserte former! Før industrialiseringa var det balanse i omsetninga av CO2, det sørget naturen sjøl for. Men etter hvert som bruken av fossile brensler som kull, olje og gass stadig økte, økte også mengden av karbondioksid. I 1896 kom den første advarselen ved kjemiker og nobelprisvinner Svante Arrhenius som oppdaget sammenhengen mellom økt volum av CO2 og et varmere klima, han kalte det Drivhuseffekten!








https://miljostatus.miljodirektoratet.no/tema/klima/globale-utslipp-av-klimagasser/
https://us9.campaign-archive.com/?e=a96ef12d4e&u=6ea68a368c4f3c6d59dcdb5b8&id=7ab39320bb
https://miljostatus.miljodirektoratet.no/tema/klima/klimagasser/
https://snl.no/karbondioksid


Ingen kommentarer: