søndag 2. januar 2011

Ærlig talt, Jens.., i nyttårstalen din...

...skryter du uhemmet av veksten i norsk økonomi og i verdensøkonomien, som om det kun er av det gode.
Sitat: Til tross for finanskrisen har gjennomsnittsinntekten i verden aldri vært høyere.  Den samlede produksjonen er nesten dobbelt så stor som for ti år siden.
Du sier også: Flere hundre millioner mennesker er løftet ut av fattigdommen. 
Ærlig talt, Jens, vet ikke statsministeren at en økning i gjennomsnitts inntekt kan såre vel skyldes at de rike blir rikere, og at de fattige forblir fortsatt relativt like fattig.  Dette fordi den rike, dominerende delen av befolkningen presser prisene oppover.
Derfor har FN gitt opp å nå tusenårsmål nummer en, nemlig å redusere den ekstreme fattigdom med 50 prosent innen 2015.  Over en milliard mennesker lever fortsatt i ekstrem fattigdom, det vil si at de må klare seg med under 1 dollar om dagen.
(http://www.fn.no/)
Det samme mønsteret finner altså sted i verdensøkonomien, som det gjør i det landet som du er regjeringssjef i, de rike blir rikere og de fattige forblir fortsatt like fattig.
Norge ligger på verdenstoppen i økonomisk vekst, vi er nå oppe i et Brutto Nasjonal Produkt på 2400 milliarder kroner, nesten fem hundre tusen kroner pr. innbygger.
Vi eser ut over alle grenser på alle områder.  Nesten en fjerdedel av BNP tilskrives aktiviteten i olje- og gass sektoren, 22%!  Vi tømmer reservoarene og omsetter ressursene i aksjer og obligasjoner som om verden skulle bestå statisk i all evighet, og lik den vi har i dag.  At du tør, Jens!
Ei lita atombombe fra Nord Korea eller Iran, kan sette verden i brann, og med det legge hele oljefondet i aske.  Det samme kan skje dersom en ny såkalt finanskrise oppstår, kraftigere og mer ødeleggende.  Den er allerede prognosert av verdens fremste økonomer.
Den lureste måten å bevare oljefondet på, er å la oljen og gassen ligge der den er, i trygg forvaring til kommende generasjoner, flere hundretalls meter under havbunnen.

Ærlig talt, Jens, du vet at når produksjonen øker, så øker lønningene og kjøpekrafta, men da øker også presset på knappe ressurser, energiforbruket øker, kraftprisene øker, avfallsmengden øker og utslipp av klimagasser øker!  Ta deg tid til å titte litt i Statistisk Årbok for 2010, men vær forberedt på et lite sjokk.  I løpet av siste tiår har de fleste økonomiske sektorer i samfunnet økt med femti til hundre prosent! (http://www.ssb.no/).

Hvordan kan du som statsminister i Norge, og samtidig en foregangsmann ute i verden på området miljø og klima, kombinere en kapitalistisk vekstøkonomi med en miljø- og klimapolitikk som skal bygge på «bærekraftig utvikling»? (var det ikke Arbeiderpartiets Gro som lanserte det uttrykket?).

Talen som sådan var fin den, Jens, dersom man ser bort fra at det var en statsminister, og leder av Det Norske Arbeiderparti, som holdt den.

Akk ja...