onsdag 7. september 2022

HVEM HAR SKYLDEN? - hvem har erstatningsansvar?

 Den som forurenser...

...må betale, heter det jo. Men når det gjelder klimagasser er det vanskelig å peke ut »synderen», siden vi her snakker om nasjoner med ulike samfunnssystemer på ulike utviklingsstadier. Allikevel er det helt nødvendig å peke på de som avgir størst volum av klimagasser, og de som blir mest skadelidende, kort sagt forholdet mellom de rike landa kontra de fattige.

De aller fleste kjenner nå til 

de enorme skadevirkninger som jorda vår er utsatt for, over hele kloden. Worldometers/statistikk teller stadig hurtigere i antall tonn og hektar for ørken, klimagasser, flom, temperatur, vannmangel, branner o.l.


Vi har flere pågående

katastrofer, den største finner sted nå i Pakistan der 35 millioner
mennesker har mistet alt, inkludert de 1500 som har mistet livet, hittil...
Vi snakker om 2/3 av landets areal med 35 millioner mennesker, over 6 ganger Norges befolkning.

Pakistan angriper 

de rike industrialiserte landa som årsak til klimaendringene med tilhørende ekstreme værfenomener. Det er duket for enda flere globale konflikter, kalt klimakonflikter, som et potensial for nye kriger her på vår jord!

«Rike land, som er ansvarlige for hoveddelen av utslippene av drivhusgasser, bør betale erstatning til utviklings-økonomier ettersom sistnevnte bærer støyten av global oppvarming, sa Pakistans klimaminister til britiske medier søndag».

Skal vi fordele skyld?

Det mest rettferdige må være mengde volum klimagasser per innbygger målt i antall tonn, og da får vi noen interessante tall fordelt på 6 land/regioner; Kina, USA, EU, India, Verden, Norge:


USA topper suverent med 14,2 tonn og 330 millioner innbyggere, det dobbelte av Kina er på 7,4 tonn og 1440 millioner innbyggere. Neste er EU med 5,8 tonn og 448 millioner, India 1,8 tonn, men med 1,4 milliarder innbyggere, Verden ligger på 4,5 tonn per innbygger med 7,8 milliarder innbyggere. Norge overstiger Kina med sine 7,6 tonn og 5,4 millioner innbyggere.


Til tross for at havet 

absorberer det meste av karbondioksidet, nær 90 prosent, har vi nå et volum av CO2 ekvivalenter som nærmer seg et overskudd i atmosfæren på 55 milliarder tonn, og som øker for hver dag (ekvivalenter betyr at samtlige klimagasser som påvirker atmosfæren blir omregnet til karbondioksid, for eksempel metan)

La oss for sikkerhets skyld minne om:



https://energiogklima.no/klimavakten/utslipp-per-innbygger/
https://reliefweb.int/disaster/fl-2022-000254-pak
https://www.globalcarbonproject.org/carbonbudget/21/highlights.htm
https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2022/09/04/195868877/forskere-slar-alarm-om-hetebolger-i-middelhavet
https://www.worldometers.info/
https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2022/09/04/195868877/forskere-slar-alarm-om-hetebolger-i-middelhavet
https://www.altinn.no/starte-og-drive/stotteordninger/erstatning-etter-klimabetingede-skader/
https://www.rt.com/news/562140-pakistan-floods-reparations-climate-change/
https://www.landbruksdirektoratet.no/nb/jordbruk/ordninger-for-jordbruk/erstatning-ved-avlingssvikt

Ingen kommentarer: