mandag 19. september 2022

NORGE i KRIG 2/8 - GOLFKRIGEN 1990-1991 + SOMALIA 1992.

Den norske holdningen

til krigen var avventende i forhold til å delta direkte i krigs-handlingene, men bidro med diverse militært materiell sammen med kystvaktfartøyet «KV Andenes». Operasjonen var i første omgang en massiv amerikansk bombekampanje mot irakiske styrker og infrastruktur.

Norge støtter USAs blokade

med sanksjoner som skulle komme til å ta livet av 500.000 spedbarn, de sultet i hjel eller døde av mangel på medisiner. Til tross for massive protester over hele verden fortsatte USA sine dødelige sanksjoner i Irak fram til neste Irak-krig i 2003.

USAs utenriksminister Madeleine Albright ble spurt på «60 minutes» om det var verdt det, hun svarte «Yes, it is worth it»:
 https://www.youtube.com/watch?v=FbIX1CP9qr4.
Utenriksminister Knut Vollebæk fra Kristelig Folkeparti fikk samme spørsmålet og svarte ...tjaaa...

Som plaster på såret opprettet Norge et sanitetskompani som driftet et feltsykehus i tre måneder, men med tilholdssted i Al-Jubail i Saudi-Arabia.


USA fikk massiv kritikk

med store antikrigsdemonstrasjoner over hele verden, med unntak fra USAs partnere, slike som Norge. Kritikken gikk ut på at USA ble tilbudt forhandlinger, men avslo med den åpenbare årsaken i olje. USA var desperat etter olje som ga betegnelsen «plyndringskrig». USA med koalisjonen mistet 240 soldater, rundt 100.000 irakere ble drept, 300.000 såret, 85.000 tatt til fange - i løpet av ett år - men det var vel også verdt det?, eller?
----------------------------------------------------------------

SOMALIA og UNOSOM 1 og 2

United Nations Operation in Somalia

var to separate fredsbevarende FN- operasjoner med bakgrunn i en langvarig og blodig borgerkrig med tilhørende sultkatastrofer. Norge bidro med styrker til både første og andre del av operasjonen.

UNOSOM 1 startet 23. desember 1992 med et stabskompani på drøye 83 soldater som skulle drifte operasjonens hovedkvarter.

De norske soldatene opplevde en enorm påkjenning i form av krig, klima, mangel på utstyr og forsyninger.
Bidraget ble videreført til UNOSOM 2 (1993-1994) med 267 norske soldater. Soldat Per Eivind Igesund mistet livet under tjenesten. I mars 1994 ble de norske styrkene trukket hjem.


https://www.itjenestefornorge.no/operasjoner/operation-desert-storm
https://nn.wikipedia.org/wiki/Golfkrigen
https://snl.no/Golfkrigen_1990%E2%80%931991
https://www.itjenestefornorge.no/operasjoner/un-operation-in-somalia-unosom-i
https://www.itjenestefornorge.no/operasjoner/un-operation-in-somalia-ii-unosom-ii
https://folkogforsvar.no/borgerkrigen-i-somalia/
https://snl.no/Somalia