torsdag 1. september 2022

PROFITTBASERT økonomi eller PLANØKONOMI? - hva er best for oss og jorda vår?

 profittbasert økonomi

eller det som kalles kapitalisme er et svært effektivt produksjonssystem siden det lokker med stor personlig fortjeneste, der produksjonsmidlene er i privat eie med en kapital som er dømt til å forrente seg i konkurransen med øvrige kapitalister.

Det betyr at enhver form for produksjon forutsetter et profitabelt utbytte som åpner for rikdom, for formue, for gull og grønne skoger.

kapitalismen er dømt
til å vokse siden alt annet vil føre til stagnasjon, til konkurser, til resesjon og økonomiske tragedier. Underlagt kravet til den økonomiske veksten betyr det kontinuerlig profitable investeringer i naturressurser. En ekspansjon som nå stanger mot økonomiens bæreevne og som for lengst har forlatt naturens bærekraft med tilhørende økologisk kollaps. Den profittbaserte økonomien er med andre ord ikke styrbar, den er dømt til å leve gjennom sine egne forutsetninger! 

planøkonomi

er som navnet sier en økonomi som planlegges, som oftest via fem-års planer gjennom demokratiske institusjoner. For eksempel har Kinas nasjonale kongress 3000 delegater.
For å kunne planlegge styringa til en stat, kreves det at produksjonsmidlene og de største bankene er i statlig eie, og med full kontroll på energiressursene. Økonomien reguleres etter folkets behov. Slik ble 
det mulig for Kina å løfte 800 millioner mennesker ut av fattigdom.

Men planøkonomien tillater også bruk av kapitalisme, den som for eksempel har gjort det mulig å tilfredsstille 1,4 milliarder kinesere med forbruksgoder. Da kalles det ofte for blandingsøkonomi, den som Deng Xiaoping åpnet for gjennom sine berømte ord:

For øvrig er det blandingsøkonomien vi kan takke for velferdssamfunnet vårt med landsfaderen Einar Gerhardsen som arkitekt.  Gerhardsen var Norges statsminister i 16 år fra Arbeiderpartiet etter 1945.  Blandingsøkonomien ble kalt Sosialdemokrati.                                         
I dag har høyrekreftene overtatt styringa med rendyrket kapitalisme.

Planøkonomi og økologi

går tydeligvis like dårlig sammen som kombinasjonen kapitalisme og økologi, men det er allikevel en stor forskjell, nemlig valget!
Med planøkonomi kan du velge ressursforbruket, mens kapitalismen er dømt til å vokse. Kina har forstått problemet med klima og satser nå hardt på kjernekraft som energikilde for å fase ut fossilt brensel (til glede for Russland som sitter på ordreblokka med over hundre bestillinger på kjernekraftverk fra hele verden)

Akk ja, den som lever får se...:)

https://snl.no/kapitalisme
https://snl.no/plan%C3%B8konomi
https://snl.no/Kinas_politiske_system
https://www.wwf.no/klima-og-energi/earth-overshoot-day


1 kommentar:

Morten Isaksen sa...

Bra dette ,Kjell