fredag 9. september 2022

VI SNYLTER PÅ VÅRE EGNE UNGER! - påvirker det psyken vår?


Earth Overshoot Day

«Earth Overshoot Day markerer datoen da menneskehetens etterspørsel etter økologiske ressurser og tjenester i et gitt år overstiger det jorden kan regenerere i det året. I 2022 lander Earth Overshoot Day 28. juli
Vi opprettholder dette underskuddet ved å avvikle lagre av økologiske ressurser og akkumulere avfall, først og fremst karbondioksid i atmosfæren. 


Earth Overshoot Day arrangeres og beregnes av Global Footprint Network, en internasjonal forskningsorganisasjon som gir beslutningstakere en meny med verktøy for å hjelpe den menneskelige økonomien med å operere innenfor jordens økologiske grenser»


28. juli var det slutt!

Fra da av er det slutt på jordas evne til å regenerere seg sjøl, den er ikke lenger bærekraftig. Menneskeheten forbruker planetens ressurser som om vi skulle besitte 1,75 planeter. Etter 28. juli lever vi på krita, vi lever på den framtida som tilhører våre egne barn.

Worldometers
Og vi blant de rike av de rikeste er verstingene! Vårt stadig økende forbruk fører til at Norges overforbruksdag kommer allerede 12. april. Dersom alle på vår jord skulle hatt like høyt forbruk som oss, trenger vi nesten fire planeter!

Tærer det på psyken, tro?

Vi har allerede blitt kjent med begrepet «framtidsangst», som vitner om at samfunnet vårt er i en usunn og skadelig modus. Vi lever med en kronisk «helserisiko».

De fleste har vel kjent på at når det jeg gjør er galt, så tærer det på humøret, og vel så det. Som et eksempel; «Jeg røyker, og vet det er helseskadelig, og akkurat det er slitsomt å vite»!

Tenk da åssen det er når et helt samfunn kvalifiserer for en sykdomsdiagnose!
Kan for eksempel framtidsangst resultere i psykososiale lidelser?

Jamen, vi kan jo ikke fortsette sånn, eller?

Jo, vi kan fortsette sånn inntil naturen vår kollapser og tar oss med i dragsuget.

De fleste samfunn her i verden er underlagt en type profittdrevet økonomi, en kapitalisme som krever kontinuerlig økonomisk vekst, være seg innen krigsøkonomi eller plyndringsøkonomi. Uten økonomisk vekst venter konkurser, resesjoner og økonomisk depresjon.

Norge har forpliktet seg til en årlig vekst på minimum 3 prosent i BNP. Og alle som behersker renteregning vet at det gir en eksponentiell vekst, en som går til himmels...

Hvem skal ta til vettet?

Sånn umiddelbart tenker jeg på dem som har kunnskaper, som har ytrings- og pressefrihet, som har frie demokratiske valg, som kan velge sine politiske ledere, som...

For det som er helt sikkert, «Vi kan ikke løse våre problemer med den samme tenkning vi brukte når vi skapte dem»

Enig?





































https://www.britannica.com/science/ecological-footprint
https://www.overshootday.org/about/
https://snl.no/psykososial
https://www.worldometers.info/
https://www.wwf.no/klima-og-energi/earth-overshoot-day


1 kommentar:

Morten Isaksen sa...

Veldig bra, Kjell