onsdag 21. september 2022

NORGE i KRIG 3/8 - Vi parterte JUGOSLAVIA!

NATO angriper Jugoslavia

med Norge i regien i perioden 1991-1999 med en serie væpnede konflikter som førte til seks nye republikker, Serbia, Montenegro, Kroatia, Slovenia, Bosnia-Hercegovina og Makedonia.

Angrepene startet uten

uten et FN mandat, og ble derfor karakterisert som en krigsforbrytelse. Siden daværende statsminister, Kjell Magne Bondevik også var prest og personlig kristen nektet han å ta ordet "krig" i sin munn. Slik ble begrepet «humanitær intervensjon» født, som erstatning for krig.


For øvrig mobiliserte han rundt 14.000 norske soldater som de største NATO bidragene, og som opererte både til lands, til sjøs og i luften. Norske spesialstyrker ble for første gang brukt i internasjonale operasjoner, den såkalte Telemark bataljonen.

Det internasjonale krigsforbrytertribunalet

anslo at krigene i Jugoslavia kostet 102.000 drepte mennesker, hvorav 55.261 av disse var sivile. Over 40.000 ble voldtatt og ca.1,8 millioner mennesker måtte flykte fra sine hjem, i tillegg ble 1.500.000 tvangsflyttet på grunn av krigshandlingene. Tribunalet anslår at det er nær like mange invalide og traumatiserte mennesker som antall drepte.

Ikke siden WW2 har en krig blitt så makaber voldelig som i Jugoslavia krigene, der naboer og familiemedlemmer tok livet av hverandre, som eksempelvis under Srebrenica-massakren der 8000 unge menn og gutter ble meiet ned i massegraver, et regelrett folkemord.

24. mars 1999 startet













USA og Norge 
en massiv bombekampanje med 1100 fly på vingene. USAs president Bill Clinton ville vise at NATO mente alvor, og utenriksminister Madeleine Albright åpnet for bruk av artilleri som inneholdt utarmet uran.

Den serbiske forskeren Ljubisa Rakic

mener at NATO bombene med utarmet uran ville være nok til å lage 170 Hiroshima bomber. 
Det er derfor større økning av lidelser i skjoldbrusk-
kjertelen, kreft og deformerte fostre enn gjennomsnittet i befolkninga - 

hilsen USA, NATO og Norge!

https://no.wikipedia.org/wiki/Kosovokrigen
https://www.abcnyheter.no/nyheter/norge/2019/03/24/195563279/20-ar-siden-bondevik-sendte-fly-til-nato-bombing-av-jugoslavia
https://no.wikipedia.org/wiki/Kosovokrigen
https://no.wikipedia.org/wiki/Srebrenica-massakren
https://no.wikipedia.org/wiki/Bosnia-krigen
https://www.rt.com/news/562875-nato-vs-yugoslavia-evil-war/
https://snl.no/Jugoslavia
https://no.wikipedia.org/wiki/Jugoslaviakrigene


Ingen kommentarer: