lørdag 17. september 2022

NORGE i KRIG 1/8 - vi starter med VIETNAMKRIGEN!

Norske agenter

startet krigen mot Nord-Vietnam med hemmelige operasjoner, ledet av CIA, flere måneder før den offisielle starten på Vietnamkrigen 2. august 1964.
Blant de mest kjente nordmennene som deltok i operasjonene var Martin Vik, Knut Kalvenes og Reidar Steffensen.

I løpet av våren 1964 

kom det flere norske forsterkninger til den hemmelige amerikanske krigføringen. To norske motortorpedobåter av Tjeld-klassen ble levert til CIA. USA beskyldte Vietnam for å angripe den amerikanske destroyeren USS 731 «Maddox» i Tonkinbukta den 2. august 1964 som resulterte i at USAs president Lyndon B. Johnson erklærte krig mot Vietnam..., men...
... men under fredsforhandlingene 9 år senere måtte USA innrømme at det hele var løgn, en «fake news», siden det var amerikanerne sjøl som startet angrepet.
USA starter ofte sine kriger med løgn for å få politikernes og allmennhetens godkjenning, slike som Vietnam, Irak, Afghanistan m.fl.



Vietnamkrigen 
krevde 5 millioner menneskeliv, 1522 drepte hver dag i snitt. 58.220 amerikanske soldater måtte bøte med livet, og like mange invalide og traumatiserte krigsveteraner.

USAs bestialske krigføring

En hel verden ble rystet etter hvert som USAs krigføring ble kjent der uskyldige sivile, som oftest de eldste i landsbyen sammen med kvinner og barn, siden mennene var i krigen, ble massakrert, ofte som amerikanskform for soldatunderholdning. 

For å ha det litt gøy under permisjon ble mødrene revet ut fra sine spedbarn og brukt som lerduer, mødrene skrek sammen med soldater i narkorus. Et helvete på jord som ikke kan beskrives verken med ord eller bilder.   og i det politiske Norge var det tyst, ingen kritikk av USA!


Napalm og kjemikalier

USA tok i bruk napalm som også kalles brannbomber, en klebrig masse mot huden som brenner, en grusom død. En langsom død sørget spredningen av hundre millioner liter «Agent Orange» for, kjemikaliene som sørget for å drepe jungel, buskap og mennesker, og som fortsatt gir genetiske skader på fosteret.

I boka si om tiden i Vietnam:

«Noe av det som overrasket meg under arbeidet med boka var antallet nordmenn som deltok i Korea- og Vietnamkrigen i amerikansk uniform»

Hvor mange nordmenn kan det dreie seg om? Henrik Lunde var født og oppvokst på Voss. Under Vietnamkrigen var han kompanisjef i 101 luftbårne divisjon, og ble deretter med i spesialstyrken, kalt «Green Berets». Etter krigens slutt fikk han en lang karriere i det amerikanske forsvaret.

https://no.wikipedia.org/wiki/Nordmenn_i_Vietnamkrigenhttps://www.nrk.no/dokumentar/vi-som-stotter-amerika---norges-rolle-i-vietnamkrigen-1.908491
https://www.aftenposten.no/verden/i/vQon5/vietnamkrigens-yngste-offer
https://forsvaretsforum.no/kultur/nordmenn-i-krig--fra-amerikansk-borgerkrig-til-syria/108238?fbclid=IwAR1cV746kZMzUjro0qDuOODM6YGzlN4ZFa-ySEzR1qjZ1kxfyrQRONkm8Ck
https://snl.no/Vietnamkrigen
https://history.state.gov/milestones/1961-1968/gulf-of-tonkin

Ingen kommentarer: